Amposta - Festival de Food Trucks 2024
Maials - Trobada de Gegants 2024

Nucli històric de Sant Esteve de Palautordera

Edificis, monuments, detalls decoratius, inscripcions, escultures... moltes vegades són aquells elements muts d’un passat que cal dedicar-los un moment d’atenció per copsar el que ens volen dir; de ben segur que ens explicaran episodis de la història de la població que resten en un profund silenci i moltes vegades en l’anonimat.

D’entre d’altres edificis cal destacar Can Moix o can Bou, la data més antiga de la qual que es coneix és de 1515, quan la pairalia era coneguda amb el nom de Can Bou o Mas Bou. La fesomia externa de la casa correspon a les reformes portades a terme el segle XIX. No obstant, a dins conserva un pou de glaç d’obra en forma de tina.

Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Can Moix o Can Bou
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Can Moix o Can Bou
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Monument

Can Bou és un edifici de planta rectangular amb una façana arrenglerada al carrer, al costat de l'església. Consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és a dues vessants i està limitada per un gran ràfec. La façana és de composició bastant simètrica, encara que està desequilibrada en un costat del segon pis degut als buits d'una galeria d'arcs rebaixats.
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Monument
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Monument

Però no únicament ens mostren el passat i ens expliquen episodis de la història de la població les velles pedres o els antics edificis. També les obres més contemporànies ens parlen. Són obres que transmeten formes de vida i sentiments més propers a nosaltres, que utilitzen materials que ens són més familiars i dissenys més d’acord amb la nostra manera de viure. Un cas el tenim al monument que trobem al costat de la sala El Corral.
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Monument

Altres vegades simplement són testimonis que donen fe d’un esdeveniment que va representar un moment important en la vida dels veïns com el monument de la  Trobada d’escoles del Parc Natural del Montseny, celebrada el 15 d’octubre de 2002, i que ha deixat empremta al parc de darrera l’església parroquial.
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Casa

D’altres elements donen fe del pas del temps a través de l’empremta dels corrents artístics imperants en cada moment. Així edificis com l’habitatge del carrer Major al costat de l’Ajuntament testimonien el modernisme o d’altres al carrer Joan Baixas que fan el mateix amb el noucentisme.
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Casa
Sant Esteve de Palautordera - Nucli Antic - Casa Passeig de les Monges

L’edifici del Col·legi de les Monges Filipenses  Missioneres és el testimoni de l’activitat docent portada a terme per aquesta congregació fundada el 1858 amb la finalitat de la renovació cristiana de la societat d’acord amb les necessitats més urgents de l’església i amb especial atenció als més necessitats. L’edifici dins el corrent modernista presenta una certa austeritat trencada únicament amb la utilització del maó en l’emmarcament de les seves obertures i pilastres que flanquegen la porta.
 
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Esteve de Palautordera - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web