Cartoixa de Montalegre de Tiana


La Cartoixa de Montalegre és un monestir de l'Orde de la Cartoixa (també anomenat orde de Sant Bru) situat al terme de Tiana, amb orígens al 1415. És l'única cartoixa catalana que encara conserva una comunitat de monjos. L’origen, però, de l’edifici cal cercar-lo en una petita comunitat de monges agustines que apareixen citades per primera vegada en un document del 1192 com a germanes de Nostra Senyora de Montalegre. Aquesta comunitat estigué establerta en aquest recinte fins l’any 1362. Entre aquesta data i el 1415 el conjunt va passar per diferents mans, fins que l’últim propietari, l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, el va vendre al prior de Vallparadís.

Tiana - Cartoixa de Montalegre


Així el 1415 s'iniciaren les obres de la nova cartoixa, que es perllongaren fins el 1463. Els cartoixans de Vallparadís ocuparen l'ermita de Montalegre i el convent annex a l'ermita que havia estat de les monges canongesses de sant Agustí i al mateix temps compraren el mas Rovira, en les terres del qual es va edificar el monestir situat a l'arrecerada vall. A l'antic cenobi i l'ermita, es va habilitar la casa dels germans, que es va dir posteriorment Conreria, i als seus peus es va edificar el claustre dels pares, és a dir, la Cartoixa pròpiament dita.

Tiana - Cartoixa de Montalegre


Entre 1808 i 1814, la comunitat va haver d'abandonar el monestir degut a la guerra del Francès. Més tard, entre els anys 1820 i 1824, la inestabilitat del país, i el Trienni liberal, van ocasionar una nova fugida. Finalment, el 1835, la desamortització de Mendizábal suposà l'exclaustració definitiva, la confiscació dels seus béns, i el saqueig i posterior incendi de la cartoixa. Durant el període en què els monjos no habitaren la cartoixa, el monestir va servir com a caserna militar primer i després s'utilitzà com a hospital. El 1901 s'instal·là una nova comunitat de monjos procedent de França. La Guerra Civil va provocar que novament la comunitat es dispersés. L'ajuntament de Badalona hi instal·là un hospital per a tuberculosos que va estar en funcionament fins el final de la guerra. En 1939 els monjos van tornar a la cartoixa, en la qual s'instal·là el seminari menor de la diòcesi fins el 1998 que va tancar. L'edifici que ocupava el seminari (la Conreria) se cedí a la Fundació Pere Tarrés i actualment funciona com a casa de colònies.

Tiana - Cartoixa de Montalegre


Els edificis de la cartoixa s'organitzen al voltant de dos claustres juxtaposats. Primer es construí un sol claustre, l'interior, les obres del qual acabaren l'any 1448, d'estil gòtic força senzill, amb trams de tres arcs recolzats sobre columnetes. Al seu voltant s'hi construïren la cel·la del pare prior, i setze cel·les per als monjos que l'any 1636 es va ampliar fins a les 30 actuals.

Tiana - Cartoixa de Montalegre


Les cel·les constaven de la part coneguda com la de l’Ave Maria, destinada a cuina, ja que els monjos únicament menjaven en el refectori comú en dies assenyalats, i encara que la zona de la cuina no funciona actualment com a tal, totes les cel·les tenen una xemeneia que recorda el seu antic ús. Al cubiculum hi havia una zona destinada a l'oració i una taula. Una finestra que dóna al jardí que permet l'entrada de llum a la cel·la. A l'extrem oposat el llit i un petit armari per a guardar objectes personals del monjo. El 1901 s'hi afegí una petita habitació destinada a la realització de treballs manuals.

Tiana - Cartoixa de Montalegre


L'església, d’estil gòtic, construïda entre 1415 i 1463, és un temple allargat i estret, sense capelles laterals, molt senzill i organitzat en base a dos cors: un per als pares i l'altre per als germans. No existeix una zona per a fidels, ja que no es permet l'entrada als oficis religiosos a ningú que no resideixi a la cartoixa.

 

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Tiana

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Tiana - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Enoturisme a Catalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web