|
La Cella Vinaria és un jaciment arqueològic amb les restes d'un celler de vi de l'època romana. Aquest celler estava ubicat en el territori de l'antiga Laietània romana (s’estenia entre la desembocadura del Tordera fins el massís del Garraf, abastant tot el Vallès i part del Baix Llobregat), on s'elaboraven vins amb molta anomenada en aquella època. El mateix escriptor romà Plini el Vell en parlava de la qualitat dels vins laietans a la seva obra Naturalis Historia.
|
|
|
Les restes arqueològiques van ser descobertes l'any 1966 per l'estudiós Lluís Galera, qui en les seves prospeccions arqueològiques va identificar una fase neolítica i una fase romana, que posava al descobert una important factoria vitivinícola que va estar en funcionament des del segles I aC i fins al V dC (durant uns segles el vi laietà fou exportat arreu de l'imperi, principalment per via marítima, i transportat en àmfores).
|
|
El conjunt està format per diverses edificacions disposades de forma esglaonada al voltant d'un espai central obert. S'han localitzat tres sales de premsat de raïm (torcularia) on s'han reproduït dues premses de biga, les més gran d'Europa, cinc dipòsits (laci) per la recollida del most, tres espais per trepitjar el raïm (calcatoria), diverses sales d'emmagatzematge i cellers (cellae vinariae), tant a cobert com a cel obert, i altres dependències de treball i d'habitació de la ma d'obra, així com un camp de sitges del període baix imperial.
|
Es van dur a terme excavacions de manera intermitent fins l'any 2004, en el que es posaren al descobert 3.000 m2 de jaciment. En aquest mateix any es portaren a terme les primeres intervencions amb l'objectiu de protegir els paviments hidràulics (opus signinum), les estructures de premsa romanes i els dipòsits associats de cara a la museïtzació del conjunt arqueològic. Aquestes intervencions s’han perllongat al llarg dels anys per tal de mantenir el jaciment en òptimes condicions.
|
Avui, repartits per tot el jaciment es poden trobar plafons informatius sobre els diferents espais recuperats del celler, així com informació sobre el procés de vinificació a l'època romana o el tipus de vinya que es conreava. Al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, un edifici construït al costat del jaciment arqueològic, s’hi pot trobar un audiovisual sobre les troballes realitzades al jaciment i la seva història, i una petita exposició “La Cella Vinaria de Vallmora, 22 segles de vi Laietà” sobre la cultura romana i la importància del vi en la mateixa, tot enllaçant amb la producció de vi a la zona en la actualitat. I entre d’altres activitats ofereix la visita guiada al jaciment els caps de setmana.
|
|