Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Molí de Vent del Perelló ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

El Perelló - Molí de Vent

El molí de vent del Perelló és un antic molí fariner construït l'any 1564. D’aquest segle daten la major part de molins de vent fariners catalans i espanyols. Aquests tipus de molins s'instal·laren en aquells indrets que no disposen de prou aigua per posar en funcionament un molí hidràulic. Tot apunta que el funcionament dels molins de vent no arribà més enllà del segle XVIII.

L'estructura de la torre troncocònica d’uns 6 m d’alçada es conservava relativament íntegra, a excepció de la maquinària. La torre tenia dos pisos i una coberta giratòria d'uns 3 m on es fixen les aspes, mentre que a la part oposada hi ha el pal de govern que fa girar la coberta. A la primera planta encara hi ha la canonada per on baixava la farina i s'emplenaven els sacs, mentre que a la segona planta hi havia la maquinària.

El Perelló - Molí de Vent
El Perelló - Molí de Vent

Exteriorment un molí de vent fariner constaria de: cintell o casa (per aixecar la torre i les aspes, per emmagatzemar sacs de cereal o farina, o com a vivenda del moliner),   torre, capell i antenada o aspes. A l’interior s'observen tres elements essencials, anomenats: teulada, maquinaria principal i maquinaria auxiliar. El seu funcionament era: les aspes transformen l'energia eòlica (vent) en energia mecànica (moviment) que fa girar l'eix que va encaixat a una roda vertical o quasi vertical, que mou un engranatge, anomenat cilindre o llanterna; el cilindre transmet el moviment de l'eix de les aspes a un eix vertical que fa girar la mola superior. El moliner dipositava el gra a la tremuja, que mitjançant un canal queia a l'ull de la mola per a ser triturat.

El Perelló - Molí de Vent

És el primer molí restaurat a Catalunya. Es va reconstruir, confeccionant cada peça a mida. Va ser inaugurat el 22 de setembre del 2001. Abans de la restauració es conservava només la torre, amb algunes obertures afegides, corresponents al moment que va ser adaptada a usos militars.

El Perelló - Molí de Vent

El Perelló - Molí de Vent
El Perelló - Molí de Vent


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
El Perelló - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web