Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Torre de les Guàrdies al Perelló

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

El Perelló - Torre de les Guàrdies

La Torre de les Guàrdies, coneguda popularment pels perellonencs com a “torre dels moros” és en realitat la torre de telegrafia òptica núm. 47 que formava part de la Línia 2, anomenada “de Catalunya per València” la qual constava de seixanta torres des de Madrid, passant per València, fins a la frontera francesa.

La transmissió dels missatges es feia mitjançant un aparell compost d’un arbre de fusta, i molt a prop de l’extrem superior giraven dues aspes o braços. Les diferents posicions de les aspes, semblants als moviments dels braços d’una persona formant angle amb el seu cos, donaven forma a les diferents senyals. Per a la transmissió nocturna es col·locaven dos fanals als extrems de les aspes. Les torres solien estar a una distància d’uns 10 km entre elles.

El Perelló - Torre de les Guàrdies

A Catalunya van coexistir dues línies de telegrafia òptica, una de civil o general (Madrid-La Jonquera) i una altra de militar. La Torre de les Guàrdies pertanyia a la línia civil que es va construir cap a l'any 1850 i que va estar en funcionament molt poc temps, doncs a partir de 1854 la telegrafia òptica es va anar substituint per l'elèctrica. La línia militar es va bastir per tal de facilitar la comunicació amb els pobles de l'interior del país i així poder combatre més eficaçment els rebels carlins.

Es tracta d’una torre de telegrafia òptica, de planta quadrada, amb planta baixa atalussada i dos pisos superiors. A l'alçada de la planta baixa trobem petites obertures, tres per cada costat, a mode d'espitlleres. Als pisos superiors s'obren finestres rectangulars sobre l'eix central. Es va rehabilitar al març de 2015.

El Perelló - Torre de les Guàrdies

La seva situació de talaia no descarta que al lloc hi pogués haver hagut amb anterioritat una torre de guaita més antiga dominant la zona litoral, des del Cap de Salou fins al Delta de l’Ebre. Les vistes sobre la costa són esplèndides i des d’aquí es pot gaudir també d’una panoràmica general del poble del Perelló.

El Perelló - Torre de les Guàrdies

El Perelló - Torre de les Guàrdies

El Perelló - Torre de les Guàrdies
El Perelló - Torre de les Guàrdies


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
El Perelló - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web