Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Via Augusta al Perelló

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

El Perelló - Via Augusta

Segons Laia Perea Paños, al seu treball de grau: “...el pas de la Via Augusta queda constatat a l’Ametlla de Mar i a l’Ampolla, on s’ubicarien les dues mansiones anomenades Pinon i Tria Capita respectivament. Molts autors semblen defensar la idea que el recorregut entre aquestes dues mansiones aniria pel Perelló com a conseqüència de les irregularitats del territori costaner, sent també la zona de l’actual municipi un pas de muntanya transitat al llarg del temps”.

El Perelló - Via Augusta

L’any 1988 Míriam Carbonell en una excavació d’urgència va documentar un total de sis trams via de possible origen romà. Aquest sis trams permetrien afirmar que hi hauria dues vies diferenciades: el recorregut I que correspondria a la via que aniria pel barranc de les Comes en direcció l’ermita pel Coll de les Forques i un cop a l’ermita de Sant Cristòfol giraria cap a l’Ampolla unint-se més endavant a l’actual N-340; i el recorregut II que seguiria l’antiga N-340 actualment tallada per l’actual N-340, trobant més endavant del tall el tram anterior al Pont de Sant Salvador i el tram  que aniria a continuació d’aquest. Més endavant el recorregut empalma a l’actual N-340.

El Perelló - Via Augusta
El Perelló - Via Augusta
El Perelló - Via Augusta

Laia Perea conclou que malgrat l’absència de mil·liaris o altres elements que ho indiquin “sembla indubtable el pas d’una via romana important que es desviaria cap al interior, ja sigui la Via Augusta o una via que es dirigeixi des de les dues mansiones cap al interior del territori. El recorregut de la via molt possiblement seguiria la Nacional 340 i a l’alçada del poble possiblement creuaria el carrer Major i seguiria per la carretera antiga de Cadis a Barcelona, o bé, seguiria la ruta proposada per Carbonell pel barranc de les Comes i l’ermita de Sant Cristòfol. En aquest recorregut hi ha la possibilitat que s’ubiqués una mutatio: un lloc de posta destinada principalment al canvi de cavalls. Aquesta necessitat correspondria a la localització del Perelló a la cota més alta del recorregut, lloc idoni pel repòs i abeurat/canvi d’animals abans de seguir el camí ja fos de mansio a mansio o cap al interior”.

El Perelló - Via Augusta


La toponímia perellonenca es fa ressò d’aquesta via anomenant-la Camí Vell. De la Via Augusta se’n conserven actualment uns 4 Km, el primer tram important es troba passada l’ermita de Sant Cristòfol, aquí podem observar un desguàs que creua la Via per sota i l’altre tram està situat al costat de l’actual N-340. Prop del monument del Coll de les Forques, a frec d’una antiga pedrera, es pot constatar també aquest antic camí que utilitza el propi sol rocós natural.

El Perelló - Via Augusta
El Perelló - Via Augusta

El Perelló - Via Augusta

El Perelló - Via Augusta

El Perelló - Via Augusta
El Perelló - Via Augusta

El Perelló - Via Augusta 

Població: El Perelló

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
El Perelló - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web