AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Ara Lleida Estiu 2020

Nucli antic

El nucli antic de l’Espluga Calba respon a les característiques d’un nucli de reduïdes dimensions, de carrers estrets, de cases aplegades a partir d’una carta de poblament medieval a redós del seu castell, de cases de pedra que aprofiten el reduït espai del recinte clos.


Espluga Calba, L’ - Nucli antic

Entre els edificis destacats d’aquest petit nucli cal parar compte a Cal Saladero, coneguda també amb el nom de Cal Xon , un edifici de pedra de planta baixa i dos pisos amb teulada a una vessant. La porxada aguantada per una columna reaprofitada d’algun edifici anterior respon a una remodelació portada a terme el segle XX. Aquesta porxada precedeix la porta principal. Per damunt del porxo s’aixequen tres pisos. A l’alçada del tercer pis l’edifici es redueix a la meitat, quedant un terrat amb balustrada. Sota el porxo el sostre és d’embigat de fusta. A la portada hi ha un escut datat el 1553 amb un dibuix d’una ferradura , possiblement relacionada amb l’ofici del primer propietari.


Espluga Calba, L’ - Nucli antic
Espluga Calba, L’ - Nucli antic

Traspassar el porxo del Sabater , nom que li proporciona la casa que té al damunt, significarà pel visitant traspassar aquesta porta d’accés al recinte medieval del clos emmurallat sota l’esguard del castell . Aquesta porta d’entrada a la vila fou restaurada en rehabilitar el castell. És un clar exemple d’arcada de mig punt adovellada de carreus ben escairats a la banda esquerra i desapareguts per remodelacions urbanístiques a la banda dreta. El porxo és cobert per un embigat de fusta.


Espluga Calba, L’ - Nucli antic
Espluga Calba, L’ - Nucli antic

Trobem també dispersos pel seu urbanisme diferents elements de caràcter utilitari que s’han sabut englobar en l’urbanisme com si es tractés de monuments amb aquesta intencionalitat expressa. Així podem trobar des d’un pou o cisterna fins a la bàscula municipal junt al monument als avis, que s’ha tractar d’una manera especial dibuixant les roderes i el nom del taller que la va construir JAIME FORN – ARAGÓN 248 – BARCELONA.

 


Espluga Calba, L’ - Nucli antic

L’Espluga Calba és, però, un clar exemple de nucli d’urbanisme medieval que es tradueix també en d’altres elements com poden ser passos entre cases que dibuixen arcades al mig del carrer. Els carrers de l’Espluga Calba amaguen encara aquells segles de les èpoques medieval i moderna d’autosuficiència i protecció davant els perills de fora.


Espluga Calba, L’ - Nucli antic


 

Població: L'Espluga Calba

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

AMIC - Generalitat - PATRIMONI CULTURAL AMB ELS 5 SENTITS (lateral esquerra tot el web)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web