Ermita de Sant Salvador de les Borges Blanques

L’ermita de Sant Salvador , en direcció a Cervià, constitueix un petit edifici de característiques estilístiques gòtiques emmarcades als segles XIV-XV, d’una sola nau amb capçalera rectangular no diferenciada. Dos contraforts a l’exterior i l’arc interior marcarien una possible ampliació de l’edifici.

Borges Blanques, Les - Ermita de Sant Salvador
Borges Blanques, Les - Ermita de Sant Salvador

L’interior del temple és presidit per una imatge de Sant Salvador i un Sagrat Cor . Les parets laterals de la capçalera o presbiteri les ocupen dos frescs , un amb una escena de la vida de Jesús i l’altre amb una escena camperola de fons paisatgístic garriguenc, obra de l’artista local Carme Benet. Remata el temple un petit campanar d’espadanya amb la campana “Maria Salvadora ” que es va instal·lar l’any 2000.

La portada és força senzilla, tant sols hi ha una petita porta de grans dovelles i flanquejant-la un contrafort i una finestra ovalada. El conjunt està fet de pedra vista, segurament aprofitant materials d’altres construccions, cal destacar una peça que correspon probablement a la base d’una columna, que podria ser un material reaprofitat d’alguna vil·la romana i una pedra amb una inscripció que hi posa ’Iltirda’ llatinitzat posteriorment en ’Ilerda’ (Lleida).

Borges Blanques, Les - Ermita de Sant Salvador
Borges Blanques, Les - Ermita de Sant Salvador

A escassos metres de l’ermita trobem un forn de pedra seca o cisterna enfonsada (aljub), que recollia l’aigua per a abeurar el bestiar i ramats. A l’exterior hi ha una pineda amb un berenador, una font i un terreny d’acampada.

Des del 2000, el conjunt s’ha integrat a un itinerari de 21’2 km apte per a BTT i senderisme que recorre bona part dels punts més interessants del terme municipal: els Dos Pins, els Bessons, els Marquesos i la pròpia ermita de Sant Salvador.
Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Borges Blanques, Les - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web