Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Sepulcre de Ramon Folch III de Cardona-Anglesola

Bellpuig - Sepulcre de Ramon Folch III de Cardona-Anglesola (Foto: Ajuntament de Bellpuig)

El sepulcre de Ramon Folch III , virrei de Nàpols sota el regnat de Ferran I el Catòlic, s’estructura com els arcs de triomf del món clàssic on els relleus i les figures simbòliques representen les virtuts i victòries de l’inhumat. A la base, un relleu representa la victòria del duc sobre els berbers a la batalla naval de Mers-el-Kébir (1505). A banda i banda dues parelles d’angelets sostenen sengles inscripcions, la de l’esquerra diu: SERVAVI THALAMUM GENIO / DULCISSIME CONIUX / SERVANDUS NUNC EST / PRO THALAMO TUMULUS i la de la dreta diu: ORNASTI ET MANES LACRIMIS / MISERABILIS UXOR / HAUD OPTARE ALIAS / FAS ERANT INFERIAS.

La part central del conjunt la ocupa el sarcòfag amb l’estàtua jacent del duc Ramon Folch , vestit amb armadura i amb el cap reclinat sobre l’elm, que reposa sobre dos personatges mitològics de cos femení i extremitats animals sobre les quals no hi ha unanimitat a l’hora d’assimilar-les a esfinxs o harpies. Flanquegen el túmul funerari quatre figures femenines o cariàtides que representen la pobresa i la riquesa, el dolor i la reflexió de cos sencer en actituds planyents o pensatives. els atlants i les cariàtides representen la pobresa i la riquesa, el dolor i la reflexió. A la part frontal, dintre de fornícules apareixen dues figures femenines de cos sencer, l’al·legoria de la Fortalesa a l’esquerra i la de la Victòria a la dreta. En aquest nivell, per la banda de fora hi ha dos atlants , figures masculines amb caputxa, que representen la vida i la mort.

En el segon nivell, sota l’arcosoli, hi ha un alt relleu que representa la Pietat o el Plany del Crist mort , on la figura de la Mare amb el Fill mort en braços l’acompanyen Josep d’Arimatea, l’apòstol Joan, Maria Cleofàs, Nicodem i Maria Magdalena. Decoren l’arcosoli per fora, a l’esquerra, la gerra amb els cards dels Cardona, i a la dreta un estruç amb ferradura al bec, emblema familiar dels Cardona-Anglesola. A banda i banda d’aquest arcosoli apareixen dues al·legories en forma de bust femení, a l’esquerra la Glòria i a la dreta la Fama . La clau de l’arc és presidida per l’escut d’armes del duc .

L’entaulament és sostingut per un fris al·lusiu a la batalla guanyada pel difunt als venecians vora el riu Brenta (1513). L’àtic és coronat per una inscripció en cartel·la que diu: RAIMUNDO CARDONAE QUI REGNUM NEAPO / LITANUM PREROGATIVA PENE REGIA TENENS / GLORIAM SIBI EX MANSUETUDINE COMPARAVIT / ISABELLA UXOR INFELIX MARITO OPT(IMO) FECIT VIX(IT) ANN(IS) XXXXXIIII MENS(IBUS) VIII DIEB(US) VI / ANN(O) MDXXII. La inscripció es troba flanquejada per dues figures masculines assegudes que simbolitzen genis funeraris , el de l’esquerra protector del mar i el de la dreta protector de la terra. Al extrems sengles gerros rematen el conjunt. Per sobre de la inscripció corona el conjunt la Mare de Déu i l’Infant en una màndorla , sostinguda per dos àngels, símbol de la glòria cristiana.

Població: Bellpuig

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web