Ancestralment és la festa gran en honor al patronatge d’una localitat. Sardanes, concerts, balls, espectacles infantils, canelons, cava, escudella... motius de festa grossa i trobada familiar.
En moltes ocasions l’entorn religiós, i, en d’altres, antigues vinculacions paganes, han generat actes festius, trobades, aplecs, que han anat dotant els pobles de la seva idiosincràcia i d’un caràcter propi.
Cargols, escudelles, calderes, arrossos, fruites, embotits... Del camp i de l’obrador al carrer. Quina millor festa pot haver-hi sinó aquella que se celebra a l’entorn d’un bon àpat!
Germanor entre escales, banderetes, garlandes de bombetes de colors, rialles d’infants entre pluges de confetti, àpats... permeten que els veïns es retrobin a l’entorn de la seva festa.
La recuperació de la història i de la memòria d’un país i d’un poble no és merament un fet anecdòtic sinó que permeten fer del passat una vivència lúdica i participativa.
Tot poble o comunitat disposa de trets festius certament singulars, molt arrelats a les pròpies vivències. Són l’esperit d’un poble i, per tant, irrepetibles arreu de la geografia.
Els pessebres són una tradició nadalenca que es projecta més enllà de la inicial religiositat. Especialment destaquen els Pessebres Vivents on les escenificacions a l’aire lliure són protagonistes.
Per Nadal els infants gaudeixen d’un aturada de les activitats escolars. És un bon moment per gaudir del lleure i de l’entreteniment en aquestes dates màgiques, per participar en activitats lúdiques, esportives, artístiques ...
Si parlem de teatre popular a Catalunya, cal parlar de les representacions de la Passió. Són obres on es recrea la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús. El seu origen es remunta a representacions medievals que s’efectuaven ...
El Carnaval és una festivitat d'origen ancestral celebrada abans de la Quaresma, caracteritzada per disfresses, música, balls i desfilades plenes de color i alegria. Es tracta d’un període de disbauxa i diversió. ...