Ara Lleida Estiu 2020

Monument a Agustina d'Aragó

Agustina Saragossa i Domènech , més coneguda com Agustina d’Aragó , va néixer el 4 de març de 1786 segons els autors a Barcelona, Reus o a Fulleda mateix; de tota manera la seva partida de baptisme apareix a Santa Maria del Mar a Barcelona i és del 6 de març de 1786. Filla de Francesc Ramon Saragossa i Labastida, obrer, y de Raimunda Domènech i Gasull, ambdós nascuts a Fulleda.

Fulleda - Monument a Agustina d’Aragó


La llegenda la considera com una heroïna que va defensar Saragossa dels francesos en el decurs de la Guerra del Francès . En el decurs d’un dels setges de la ciutat, Agustina anava a portar el dinar al seu marit, el català Joan Roca i Vilaseca, que estava amb un grup de defensors a la porta del “Portillo”; gairebé de casualitat, quan els francesos ja estaven a punt d’accedir a la força, Agustina va agafar la metxa d’un canó d’un artiller ferit, i el va fer disparar, provocant que els soldats francesos es retiressin .

Fulleda - Monument a Agustina d’Aragó


El general Palafox , cap de la defensa de Saragossa, assabentat del fet, li va atorgar la distinció de sotstinent i el dret d’ostentar dos escuts amb els lemes: "Defensora de Zaragoza " i "Recompensa del valor y patriotismo ". No es té constància d’aquest fets, tot i que la història confirma que va ser admesa inicialment com artiller ras i després va obtenir els galons de sergent i sotstinent. Sembla que fou capturada i alliberada en un canvi d’hostatges. Posteriorment als fets de Saragossa va recórrer la península acompanyant als exèrcits espanyols. Finalment va acabar la seva vida a Ceuta, on es va tornar a casar, ara amb Juan Cobo de Belchite y Maspera , amb qui van tenir una filla, Carlota.

Fulleda - Monument a Agustina d’Aragó
Fulleda - Monument a Agustina d’Aragó


El poble on van néixer els seus pares, li rep homenatge amb un monument que recorda la seva gesta més coneguda, al darrera d’un canó, amb la mirada altiva i serena, davant d’un enemic al qual no té temor. El canó que acompanya a l’escultura és un original cedit l’any 1987 pel que fou ministre de defensa, el català Narcís Serra , en nom de “las Fuerzas Armadas Españolas” per tal de ser instal·lat en aquest monument dedicat a Agustina Saragossa i Domènech. El canó és un Falktrk de 4 peces.

Fulleda - Monument a Agustina d’Aragó 
Curiositats
Fulleda - Monument a Agustina d’Aragó (Antiga bàscula)


A redós del monument es conserva una antiga bàscula per pesar vehicles agrícoles que amb molt bon criteri s’ha conservat.

 
Població: Fulleda

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web