Banys termals

Parlar del termalisme de Caldes d’Estrac suposa retrocedir a la tradició d’època romana de l’aprofitament de les aigües amb finalitat medicinal i terapèutica. Per aquest motiu, Caldes d’Estrac és una de les tres poblacions catalanes que van anomenar-se Aquae Calidae , juntament amb Caldes de Montbui i Caldes de Malavella. Els romans van bastir les termes al peu del turó de Caldes, dins la vila vella, punt on el deu d'aigua termal brolla a l'exterior.

Caldes d’Estrac - Banys termals
Caldes d’Estrac - Banys termals

El termalisme de Caldes va viure un moment especialment important entre el darrer quart del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX. L'any 1779 es signà una Concòrdia entre Església i Ajuntament amb la que es reconeixia que el terreny, el cabal continu d’aigua calenta que brollava d’una font al costat de la Riera i el precari edifici dels banys eren propietat de la Parròquia, el dret d'ús per a tots els caldencs era gratuït, i els beneficis que se n'obtenien s'havien de repartir entre Església i Ajuntament.
Caldes d’Estrac - Banys termals

Tot i la reforma dels banys, l'any 1818 es va procedir a la construcció d'uns nous banys, que finalment serien propietat municipal, ja que es consideraven al marge de la Concòrdia comentada. Els antics Banys van acabar desapareixent , i al seu damunt es construí la nova Casa de la Vila. Seria però la segona meitat del segle XIX i la primera del XX el moment àlgid del seu termalisme, coincidint en l’època daurada dels balnearis catalans. L’estada a la vila d’importants personatges (Jacint Verdaguer, Joan Maragall, els marquesos de Comillas, Apel·les Mestres...), convertí Caldetes en un important centre d’estiueig.
Caldes d’Estrac - Banys termals

L’origen de l’actual establiment balneari de Caldes d’Estrac es remunta als banys construïts el 1818 , quan l’Ajuntament es feu càrrec de la deu d’aigua termal, encara que la font que hi ha junt al balneari data de 1940. L’establiment fou rehabilitat el 1994, aprofitant per a portar-hi a terme una sèrie de reformes. Aquest és l’únic establiment termal de Catalunya de titularitat municipal. Les actuals instal·lacions termals es troben construïdes sobre les antigues restes termals romanes .
Caldes d’Estrac - Banys termals

Les diferents sales de l’edifici es troben a banda i banda d’un passadís central. Les cambres dels banys presenten una estructura en forma de volta per tal d’afavorir la ventilació.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
On Menjar
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web