Capella del Carme

Caldes d’Estrac - Capella del Carme

La capella del Carme , situada al costat de l'estació de tren , aquesta capella va construir-se perquè els obrers de la companyia ferroviària poguessin anar a missa els diumenges, gràcies als esforços de la senyora Elvira Gibert de Pi , condecorada pel papa Lleó XIII amb la distinció “Pro Ecclessia et Pontifice”.


Caldes d’Estrac - Capella del Carme

La construcció de la capella es portà a terme entre 1876 i 1882. El dia 3 de juliol de 1881, estant encara el temple per cobrir, s'hi celebrà la primera missa a l’altar lateral de Santa Teresa , i el 15 de juliol de 1882 es beneí l'edifici i les dues campanes, obra del senyor Forcada, de Vic . La capella del Carme va esdevenir el centre de la vida religiosa dels estiuejants i de la gent malalta que s’hostatjava a fondes i banys, doncs la parròquia els quedava massa lluny.


Caldes d’Estrac - Capella del Carme

La capella del Carme és un edifici de nau única d’uns 20 metres de llargada per 9 metres d’amplada sense comptar les dues capelles laterals a cada costat . Per sobre de les capelles laterals, una galeria comunica el cor amb el cambril. Destaca la cúpula central de ceràmica vidriada i la portalada de tipus historicista neoromànic amb arquivoltes de mig punt sobre columnes clàssiques. Respecte a la seva fesomia original direm que la seva façana ha estat modificada.


Caldes d’Estrac - Capella del Carme

En un article del 20 de juliol de 1884 es deia que estaven ja començats l’altar major dedicat a Sant Josep i l’altar de Santa Elvira , costejat segurament per la senyora Elvira Gibert. També fa referència a que les vidrieres dels finestrals foren costejades per prelats, portant els respectius escuts d’armes dels donants. Les tres de la façana foren degudes a la munificència del bisbe Català ; les quatre dels àbsis foren costejades pels cardenals Lluch i Benavides i els bisbes Urquinaona i Morgades . En aquell 1884 s’estava treballant en una vidriera per compte del bisbe de Tortosa .


Caldes d’Estrac - Capella del Carme

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Caldes d'Estrac

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web