Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Ateneu Arenyenc d'Arenys de Mar

L’Ateneu Arenyenc sorgí el 1884 de la iniciativa de cinc amics que es reunien al Cafè d’en Flos, al primer pis del qual tingueren la primera seu social. A finals d’aquell mateix any el nombre de socis era ja de 285 i l’any següent, el gener, s’aprovaven els estatuts al Govern Civil. Les línies bàsiques d’actuació de l’Ateneu foren les vetllades culturals, artístiques i científiques, essent els certàmens literaris una de les iniciatives de major ressò, juntament amb l’activitat teatral que aviat convertiria l’Ateneu Arenyenc en un centre de referència, que el 1886 comptava amb més de 600 socis.

Arenys de Mar - Ateneu Arenyenc


Degut a aquesta forta empenta que agafava l’entitat, el 1886 es va traslladar la seu social a una casa de lloguer del carrer d’Avall, i a la planta baixa de la nova seu es va començar una important biblioteca. A més de les diferents vetllades l’Ateneu començà a impartir classes d’aritmètica, de geometria, de dibuix, d’història, de lectura, d’escriptura i de religió per a obrers.

Arenys de Mar - Ateneu Arenyenc


La creixent activitat de l’entitat va fer que el local es quedés petit en voler-se dotar d’un escenari per a funcions teatrals i ampliar l’oferta d’ensenyament amb classes de llengua francesa, tenidoria de llibres, economia política, música i declamació.

Arenys de Mar - Ateneu Arenyenc


El 1888 es decidí la compra d'un casal del carrer Ample amb un patí que donava al passeig Xifré. Les obres començaren ben aviat i el 10 de juliol d’aquell mateix any s'inaugurà el nou i definitiu local. Una referència de l’època diu: "L’Ateneo ocupa un local propi, instalat en un hotel á la vora de la mar. Te un gran saló disposat pera café. Altre ab escenari y files de butaques pera representacions teatrals, y varies classes, en les que s’esplican ciencies exactes y mercantils y s’ensenya lo dibuix. Es un especie d’Escola d’Arts y Oficis embrionaria ”.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Arenys de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web