| ||||
PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º | ||||
L’origen de la fàbrica Calisay l’hem de buscar en un antic molí fariner, l’anomenat Molí de Dalt. Amb el temps, a finals del segle XIX les instal·lacions foren adquirides per les Destileries Molfulleda, que comercialitzaren amb gran èxit un licor d’herbes anomenat Calisay, nom que li ha quedat a l’edifici.
| ||||
L’edifici de l’antic molí fou adequat, doncs, per a la fabricació de licors i magatzem. Intentant mantenir un caràcter d’arquitectura popular l’edifici fou remodelat seguint el paràmetres de l’historicisme. Entre els anys 1940 i 1941 fou remodelat segons un projecte de l’arquitecte Cèsar Martinell, a qui devem múltiples edificis industrials o agrícoles. I encara a la dècada dels 50 del segle XX fou de nou remodelat.
| ||||
El conjunt el formen una sèrie de cossos adossats a l’entorn d’un gran pati. El cos que dona a la Riera és potser el que presenta unes característiques formals menys ornamentals. A la dreta del pati, com a element característic i diferencial, trobem una esplèndida xemeneia de maó vist amb el nom de la fàbrica. Aquest element formava part de la fassina de destil·lació, era la xemeneia de combustió de la màquina que injectava vapor una vegada s’havia portat a l’ebullició la brisa (pells, pinyols i rapes de raïm) per a destil·lar l’alcohol que contenia el residu del raïm una vegada que se n’havia extret el most.
| ||||
Els edificis que es troben a l’esquerra del pati utilitzen un ampli repertori d’elements neoromànics i neogòtics com galeries d’arcs de mig punt, finestres coronelles o d’arc conopial o motllures pròpies d’una arquitectura historicista de característiques neogòtiques que arrenquen de mènsules esculpides a les obertures.
| ||||