Hospital Xifré d'Arenys de Mar

Arenys de Mar - Hospital Xifré

Arenys de Mar - Hospital Xifré

L’Hospital Xifré fou costejat per l’arenyenc Josep Xifré Casas, indià que va fixar la seva residència a a Nova York el 1823 on va crear diverses empreses i institucions bancàries de manera que va reunir una fortuna considerable. Al marge de finançar algunes construccions culturals com un teatre a Arenys al carrer de l’Església, va donar també a la seva vila natal un hospital bastit en l’estil neoclàssic. Originalment l’hospital es trobava envoltat d’horts, dels qual s’abastia i que avui han desaparegut, i de jardins.

Arenys de Mar - Hospital Xifré

L´Hospital Xifré, construït entre 1844 i 1848 per Francesc Vila i Josep Boixareu, és de planta rectangular amb dos petits cossos que sobresurten als extrems per la part posterior. Tant la planta baixa com els dos pisos tenen la mateixa estructura. L'exterior de l'edifici és força llis, amb pilastres acanalades adossades i una lleugera cornisa en la divisió dels pisos. La planta baixa és formada per tot un seguit d´arcs de mig punt, mentre que el primer i segon pis tenen obertures rectangulars en sentit vertical amb balcons.

Arenys de Mar - Hospital Xifré

Originalment coronaven l’edifici grups escultòrics i un fris de terracota, elements característics de determinats edificis del neoclassicisme català. Un element important de l'Hospital fou la capella on hi ha el mausoleu de Josep Xifré, obra de l'escultor francès Charles Alphonse Cumery. A la mateixa època es construí la tanca amb una porta d´accés, tot dins l´estil neoclàssic, que protegia el conjunt d´edifici i jardins.

Arenys de Mar - Hospital Xifré


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Arenys de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web