Basílica renaixentista de Santa Maria

Igualada - Santa Maria 1


Igualada - Santa Maria 2
La capella romànica, sota l’advocació de santa Maria i sant Pere, apareix esmentada el 1003, dependent de la parròquia d’Òdena. El 1059, en l’acte de consagració del temple, adquireix ja els atributs de parròquia. Durant el segle XIV el temple s’amplià amb capelles d’estil gòtic i ja en ple segle XVI es construí el campanar, que alberga actualment sis campanes, beneïdes el 1990, a més d’una setena beneïda el 1950. També hi ha exposada una campana del segle XVIII. El segle XVII, en fer-se insuficient l’antic, s’aixeca el temple actual, el primer projecte del qual era de Pere Blai, fent-se càrrec de l’obra posteriorment Rafael Plançó i Pau Ginestar. Entre 1702 i 1733 es construeix la capella del Santíssim i del Sant Crist i entre 1718 i 1747 es construeix el retaule major. Durant la guerra civil de 1936 l’edifici, buidat, es converteix en mercat i garatge. Entre 1939 i 1944 tornà a recuperar la seva fesomia, adquirint el 1949 el títol de basílica menor.

 

Igualada - Santa Maria 3
Igualada - Santa Maria 4

El temple, de línies renaixentistes en combinació amb elements gòtics, és d’una sola nau amb sis capelles per banda. Al final de la nau hi trobem el cor, sostingut per un ample arc aplanat i volta de creuer amb clau de volta esculturada (sant Miquel arcàngel). Destaquen la balustrada tallada amb figures, del segle XVIII, i l’orgue. L’edifici té contraforts exteriors amb gàrgoles, una rosassa sobre el portal d’entrada i quinze finestrals. La bòveda del temple, dividida per arcs torals de mig punt, entre els quals s’obren les capelles, és resolta per voltes de creueria amb claus de volta esculturades (sant Bartomeu, sant Sebastià, sant Jaume, sant Pere...). El sostre del presbiteri, de forma estrellada, dedica la clau de volta central a la Mare de Déu i les altres quatre als evangelistes. Sobre les capelles laterals s’obren galeries amb finestrals de punt rodó, formant triforis. L’accés al presbiteri, al subsòl de qual s’obri una cripta el 1943, és mitjançant una àmplia escalinata amb balustrada decorada amb dues figures de marbre del segle XVIII que sostenen llànties.

Igualada - Santa Maria atlant 1
Igualada - Santa Maria atlant 2

El retaule major barroc , obra de Josep Sunyer (imatgeria) i Jacint Morató (arquitectura), segons projecte de 1704 i interromput per la Guerra de Successió, substituí alguns efectismes barrocs per noves línies classicistes introduïdes per la cort borbònica. Presideix el retaule la talla policromada de la Immaculada, flanquejada per sant Joaquim i santa Anna, els pares de la Verge. Sobre d’aquests, dos sants de devoció igualadina: sant Faust i sant Roc. Corona l’altar la imatge de sant Bartomeu, patró de la ciutat. Al mig del baldaquí, sobre la Immaculada, el colom de l’Esperit Sant i la figura del Pare Etern. Als peus de la Verge hi ha el manifestador i els relleus de santa Llúcia i dels sants Agustí, Ambròs i Jeroni que decoren el pedestal de quatre columnes, entre les quals hi ha uns plafons amb relleus de la presentacio i les esposalles de Maria. Sobre les portes que donen accès al manifestador hi figuren sengles escuts de la ciutat en marbre. Quatre atlants de marbre, representant les quatre estacions, figuren sostenir tot el conjunt. A les parets laterals hi ha dos grans plafons, decorats amb l’escut de la ciutat i àngels, que representen la Nativitat i l’Epifania.

Iagualada - Santa Maria (Sant Crist)
A la banda esquerra del temple s’obre la capella del Santíssim i del sant Crist, construïda arran del prodigiós fet de la suor de sang i aigua en la imatge del Crucificat exposada a l’església del Roser l’any 1590. És una capella barroca de planta de creu llatina, absis de cinc costats i cúpula semiesfèrica al creuer, coberta a l’exterior per un cimbori octogonal. Decora la cúpula l’obra la “Glòria” de Francesc Tremulles , amb les figures del Tetramorf a les petxines, obra de Miquel Llacuna. A part d’aquesta capella destaca la primera de l’esquerra, amb les funcions de baptisteri, d’estil modernista (1904) i la següent, dedicada a la Verge dels Dolors, de volta apuntada gòtica, vestigi de l’anterior temple.

 

Curiositats

D’entre el conjunt d’escultures del retaule destaquen una sèrie d’angels músics, dels quals cal mencionar específicament el que toca la guitarra com una peça insòlita. Els que coronen l’altar, portadors d’un sol i unes construccions, simbolitzen l’esperit renovador del concili de Trento.

A la capella del Sant Crist s’hi venera la imatge rèplica de la talla gòtica original del segle XIV, desapareguda l’any 1936. També en el decurs de la guerra civil el retaule major es va desmuntar i una part es va destruir; posteriorment es va reconstruir seguint el model original, obra dirigida per César Martinell i l’escultor de Manresa, Antoni Perramon.

 

Visita

Exterior i lliure

Per accedir a l’interior:
Feiners: de 9 a 12 h de 18 a 20 h (tancat juliol i agost)
Festius: de 10 a 13 h de 19 a 21 h

Informació visites:
Parròquia Santa Maria d’Igualada
C/ Santa Maria, 8
8700 Igualada
Tel. 93 803 18 15
www.anota.net/santamaria

 

Diputació

Població: Igualada

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Igualada - Ajuntament
On Menjar
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web