Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Antic Hospital de Malgrat de Mar i Capella

El carrer Passada és un dels indrets més emblemàtics del nucli de Malgrat. Està constituït per cases d'obra popular bastides entre els segles XVII i XIX, com també l'edificis d'estil eclèctic i noucentista construïts entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. Les primeres són generalment cases entre mitgeres, de dues crugies i dos nivells d'alçat. Algunes d'elles conserven els portals antics, emmarcats amb pedra. Pel que fa a les cases d'època contemporània, generalment són de tres crugies, de dos nivells d'alçat, amb façanes compostes segons una marcada simetria. El revestiment dels murs en gairebé totes les cases és arrebossat i pintat. Entre els edificis més destacats que s'hi conserven cal esmentar l'antic hospital i la capella, documentats des del segle XV.

Sobre una antiga masia el 1443 Huguet Descolomer va establir un hospital per a pobres amb una capella gòtica. Des de 1889 fou atès per la comunitat religiosa de les Germanes de Sant Josep. Actualment hostatja la Comunitat Terapèutica de Malgrat de Mar, dedicada al tractament psiquiàtric.

Malgrat de Mar - Antic Hospital i Capella
Malgrat de Mar - Antic Hospital i Capella

L'antic hospital és un edifici cantoner, al costat del qual s'hi adossa la capella annexa. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis presenta un portal d'arc pla arrebossat amb una inscripció a la llinda on hi consta "SANTO HOSPITAL". Al seu voltant hi ha diverses finestres d'arc pla arrebossat distribuïdes de forma aleatòria, excepte els dos pòrtics d'arc carpanell arrebossat del pis, que tenen sortida a un petit balcó de baranes de forja. El ràfec està acabat amb una cornisa motllurada. La façana lateral presenta poques obertures, com també tres arcs de maó disposat a plec de llibre perpendiculars al mur i que formen un espai semi-porxat. La part posterior s'obre amb finestres d'arc pla arrebossat i té un pati tancat per una balustrada. El tractament dels murs és arrebossat i pintat, excepte la façana lateral on s'observa el parament de pedra lligada amb morter i els carreus de la cantonada.

Malgrat de Mar - Antic Hospital i Capella
Malgrat de Mar - Antic Hospital i Capella

La capella gòtica, construïda durant el segle XV, és un edifici entre mitgeres, adossat al costat de llevant de l'antic hospital, del qual depèn. Consta d'una sola nau de planta rectangular amb absis poligonal. La nau consta de dos trams separats per un arc toral coberts amb volta de creueria. El presbiteri està separat de la resta amb un arc de mig punt de pedra motllurada sostingut sobre pilastres. La creueria del presbiteri té les nervadures de pedra vista i les claus de volta de pedra on s'hi representen Sant Cosme i Sant Damià i Sant Pere. Als peus del temple hi ha un cor sostingut amb volta rebaixada i delimitat amb barana de fusta. La il·luminació natural de la nau es fa a través de la rosassa, amb un vitrall on hi ha l'escut de Palafolls, i de la finestra de l'absis.

A l’exterior presenta un portal d'arc pla de pedra amb l'intradós motllurat. A la mateixa façana hi ha, a banda de l'obertura de la rosassa sobre el portal, un portal d'arc pla arrebossat i un finestral de pedra carejada, situats en un eix lateral. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques i sobre la línia del carener ressalta un campanar d'espadanya d'un sol ull que no conserva la campana. L'absis està reforçat exteriorment amb contraforts entre els quals hi ha una finestra d'arc apuntat. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Malgrat de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web