Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Torreta del Castell a Malgrat de Mar

La història de la Torreta del Castell està lligada a la del Castell de Palafolls, del qual depenia aquesta força situada a primera línia de mar. Es tractava d'una torre de guaita i d'altres recintes bastits pel senyor de Palafolls, al segle XIV, amb l'objectiu principal de defensar el nou nucli de Vilanova de Palafolls (l'actual Malgrat de Mar). El 1382 s'esmenta l'indret com a defensa contra l'atac dels pirates. Durant la guerra dels remences, al segle XV, va resultar molt malmesa. Reconstruïda, l'indret va servir al segle XVI de guaita contra pirates i al segle XVII funcionava com a bateria de costa.

Malgrat de Mar - Torreta del Castell

L'indret va continuar com a lloc estratègic els segles següents, fet que li ha provocat freqüents danys i modificacions al llarg dels segles. Així consta que l'any 1668 que disposava d’un canó que posteriorment fou portat al castell d'Hostalric. Poc després, durant l'atac dels francesos a la població (1696) el castell va patir grans destrosses. El 1836 la fortalesa fou altra vegada atacada, aquest cop per les tropes carlines. Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) s'hi establí una bateria de costa i un niu de metralladores. A l'escapçada torre, els republicans hi van fer un afegit de rajoles amb espitlleres amples a la part superior i, a la zona que mira cap al mar, s'hi va obrir un forat per posar les metralladores. A més, s'hi van construir uns refugis davant dels tres paraments semicirculars on reposaven les peces d'artilleria. D'aquests refugis només es veu l'entrada mig enterrada d'un d'ells; l'altre resta soterrat, com també el parament de mig.

Malgrat de Mar - Torreta del Castell
Malgrat de Mar - Torreta del Castell

La torre és de planta rodona i es conserva només un terç de la seva alçada original. Fa entre 5 i 6 metres d'amplada i té uns murs de 70 cm. de gruix. La torre està situada en una gran esplanada, on es gaudeix d'una bona visió dels castells de Palafolls i de Blanes. Aquesta torre està feta de pedres mitjanes no treballades, barrejades amb trossos de rajola i morter de calç. Per les seves dimensions, probablement devia  haver estat una torre secundària del recinte fortificat.

Malgrat de Mar - Torreta del Castell
Malgrat de Mar - Torreta del Castell

L'any 2002, amb motiu de la remodelació del Parc del Castell, es va reformar la torre, realitzant-hi treballs de consolidació, millora i accessibilitat, eliminant el niu de metralladores que la coronava, instal·lat durant la guerra civil.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Malgrat de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web