La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Església parroquial de Sant Esteve de Vila-seca

Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve


Amb més de 800 anys d'història. Destaca a l'horitzó i és la més esvelta des edificis recents, la bella i austera silueta del campanar de l'Església de Sant Esteve . La llegenda s'enfila amb la història en la nit dels temps i podem atribuir aquesta devoció a la difusió de la llegenda del Rescat de Sant Esteve en el temps de fundació i repoblació de Vila-seca del Comú, a la segona meitat del segle XII.

Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve
Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve

L'any 1588 va prendre possessió de la parròquia de Vila-seca l'emprenedor Pere Gebellí. La seva activitat com a mossèn rector senyalà profundament el decenni següent. Una nova església dedicada al protomàrtir Sant Esteve i la rectoria foren les que tingueren més envergadura en aquells temps. Convé recordar que a l'any 1525 s'havia produït la fusió de les dues Vila-seca medievals i que el nou municipi s'anomenaria Vila-seca de Solcina. Tots dos nuclis tenien la seva pròpia església. La de Solcina, dedicada a Sant Joan, es deia Sant Joan Extramurs al segle XVI, per la seva ubicació fora del recinte emmurallat de Vila-seca del Comú. L'altre seguia dedicada a Sant Esteve. Les dues tenien els seus respectius cementiris. El cementiri de l'antiga Vila-seca del Comú formà part del solar utilitzat en la reedificació. Fins ben entrat el segle XVII s'utilitzà el cementiri de Sant Joan.

Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve
Vila-seca - Torre de l'Ardiaca

Les obres de Sant Esteve s'iniciaren el 10 d'abril de 1588, segons una capitulació feta a favor del mestre d'obres Joan Morsegas. El terreny de la nova edificació havia estat permutat a l'any 1564. L'església fou inaugurada els últims anys del segle XVI. El campanar, que segurament complí les funcions de torre de defensa, s'aixeca encara avui dia sense fonament sobre l'altar de la Mare de Déu del Roser. Fou construït a partir de l'any 1605. Segurament el conjunt ja degué estar acabat a l'any 1611, ja que a l'any 1618 hi va haver un enterrament. A l'any 1855 s'adquirí el rellotge.

Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve

L'anterior església medieval va tenir tres trams, dos capelles a cada costat , el presbiteri a l'altar major i una longitud de 16 metres. Orientada d'est a oest, s'ha situat al presbiteri i la sagristia de l'actual edifici. Fa 400 anys que Sant Esteve és d'una sola nau, en un estil de transició entre el gòtic i el renaixement, amb el campanar de planta rectangular cobert per una terrassa . La façana és senzilla, amb una rosassa oberta més amunt del timpà triangular que corona la porta d'entrada. Té capelles entre els contraforts, una capçalera poligonal, unes voltes de creuaria i un arc de mig punt en una entrada coberta per dues columnes jòniques. Nombroses gàrgoles en forma de canó intenten trencar la puresa de línies d'aquesta obra del Renaixement.

Text extret de: www.lapinedaplatja.info

Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve
Vila-seca - Església parroquial de Sant Esteve



 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-seca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web