La Garriga - Corpus 2024
El Pinell de Brai - Pinell Art, Fira d�Artesania 2024

Portal de Sant Antoni de Vila-seca

Vila-seca - Portal de Sant Antoni


Aquest portal es troba al cor profund de Vila-seca, localitat que reflexa amb autenticitat els seu caràcter mediterrani. Pocs llocs poden presumir de 800 anys d'història perfectament documentada i sense parèntesis de l'oblit. El primitiu recinte emmurallat situat a l'est de l'actual església i defensat per quatre torres però va resultar insuficient. A mitjans del segle XIV va començar-se a fortificar-se un segon perímetre emmurallat que serviria 400 anys. La vila tenia un pes específic superior als territoris veïns i li era vital defensar-se del saqueig i del perill exterior.

El portal de Sant Antoni és l'únic que es cita habitualment i conserva encara l'aspecte d'una porta d'una muralla del segon perímetre fortificat de Vila-seca. El carrer interior era el Carrer de la Mar i la sortida del recinte emmurallat, en direcció al mar, s'anomena el Raval de la Mar. En direcció ponent s'exten el carrer dels Ferrers, antic Raval de la Presó i en direcció nord-est comunica amb el carrer de Sant Josep, antic arrabal homònim.

Vila-seca - Portal de Sant Antoni
Vila-seca - Portal de Sant Antoni

L'antiga Vila-seca del Comú, convertida en Vila-seca de Solcina l'any 1525, ocupava el cor actual de la vila. Anava des del Portal de Sant Antoni, al sud, fins al Portal de l'Església o Portal de la Plaça de Voltes, sent el seu oposat per la zona de ponent el Portal de la Riera. A més a més les parets exteriors fortificades, una dotzena de torres de defensa protegien un espai suficient per allotjar amb seguretat diferents centenars de persones. Hem de recordar que durant 300 anys Vila-seca va sofrir atacs pirates i va ser el nucli de concentració dels habitants veïns d'altres territoris més desprotegits de l'actual municipi.

Des del Portal de Sant Antoni i el Raval de Mar les comunicacions amb els llocs més dinàmics de la comarca eren excel·lents. Es podia agafar el Camí del Mas de la Sana, el Camí de la Pineda, el Camí de Cambrils i el Camí de la Selva al Port de Salou. Com correspon a una porta de muralla, el Portal de Sant Antoni és una construcció sòlida, de pedra de sillar a la part inferior, que es converteix en pedra i morter a la part superior. Al pas inferior hi ha un arc a cada costat i sostre de vigues. Les seves dimensions són de 6,3 per 4,25 metres, sent la grossor dels murs de 70 centímetres. L'interior està distribuït en pisos de vivendes. No hi ha senyals d'almenes. A la façana frontal exterior conserva un matacà que tindria la lògica funció de protegir. Avui és la presentació de Vila-seca.

Text extret de: www.lapinedaplatja.info

Vila-seca - Portal de Sant Antoni
Vila-seca - Portal de Sant Antoni


 

 

Curiositats
Si us interessa també podeu veure aquest punt d’interès i el seu entorn amb Street View. 
Població: Vila-seca

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-seca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web