La Garriga - Corpus 2024
El Pinell de Brai - Pinell Art, Fira d�Artesania 2024

Séquia Major de Vila-seca

La Sèquia Major és un espai natural protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, des de l’any 1992. Es tracta d’una zona humida litoral situada a la Pineda. La major part d’aquest espai es troba dins dels terrenys del Centre Recreatiu Turístic de Vila-seca i Salou.


Vila-seca - Sèquia Major a la Pineda


Història i evolució
Aquesta zona humida s’originà en els sediments sorrencs aportats pel riu Francolí, i formaria part del seu delta. Les llacunes de la zona s’alimentaven de surgències naturals d’aigua dolça i, a la vegada, de filtracions i inundacions periòdiques d’aigua del mar. L’alternança entre aigua dolça i salada originà una notable diversitat d’ambients.

Els terrenys dels aiguamolls eren molt rics des del punt de vista agrícola, però molt difícils de conrear a causa de l’aigua que s’hi acumulava. El 1537, per tal de drenar aquests terrenys, es va construir la Sèquia Major, un llarg canal que comunicava els aiguamolls amb el mar, i que, alhora, recollia l’aigua de canals tributaris més petits. Posteriorment s’hi construïren sistemes de regulació hidrològica, com la Caseta de les Xibeques.

L’espai es convertí en una zona agrícola fins a principis del segle XX. Abandonada l’activitat agrícola, fa més de 30 anys, els terrenys varen recuperar el seu aspecte natural de prats humits, jonqueres i estanys, conservant-s’hi, però, una part de la xarxa de canals de drenatge, entre els quals la Sèquia Major.

Vila-seca - Sèquia Major a la Pineda
Vila-seca - Sèquia Major a la Pineda

La Sèquia Major, ara...
La recuperació de la Sèquia Major ha estat possible gràcies a l’acció conjunta de l’Ajuntament de Vila-seca, la Generalitat de Catalunya i PortAventura. Encara que inicialment es pretenien preservar cinc hectàrees, el projecte de restauració final ha permès ampliar l’espai fins a les 17,3 hectàrees actuals. Les principals intervencions que s’hi han dut a terme són:

· Dragar i augmentar el canal principal, que té una extensió de més de 1 km.

·  Construir una llacuna central i habilitar un platja de 140 m2 per a les aus.

· Potenciar les comunitats vegetals.

· Millorar la connexió dels canals tributaris.

·  Restaurar la Caseta de les Xibeques, que albergava sistemes de control hidràulics. El nom prové dels ocells que hi trobaven refugi.

·  Habilitar un sender i construir passarel•les de fusta per travessar les àrees inundables.

· Aixecar una torre d’observació.

Vila-seca - Sèquia Major a la Pineda


Quin interès natural presenta la Sèquia Major?

Està inclosa en el Pla d’Espais de Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya. La seva protecció legal queda justificada pel gran valor que presenten:

· Els seus hàbitats, ja que coexisteixen els tamarius, els àlbers i els salzes amb els canyissars i els joncs.

· Les espècies que hi viuen, dues de les quals estan en greu perill d’extinció: el peix “fartet” (Aphanius iberus), i la tortuga d’aigua europea (Emys orbicularis).

· La destacable biodiversitat en els seus ambients.

· La seva situació, ja que constitueix un petit punt de pas i de descans d’aus migratòries. És l’aiguamoll de major interès entre el Delta del Llobregat i el Delta de l’Ebre.

Vila-seca - Sèquia Major a la Pineda

La Sèquia Major és un espai protegit amb accés regulat i guiat en els mesos en els que les aus no hi nidifiquen: d’agost a febrer.

Les visites guiades són gratuïtes i es realitzen: a l’agost i al setembre, els dissabtes i diumenges a les 18.00h, i d’octubre a febrer, els diumenges a les 11.00 h.
Cal reservar amb antelació al tel. 977 39 03 62 del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca.

Per als grups escolars hi ha un programa d’educació ambiental específic.

Text extret de: www.lapinedaplatja.info

 

Població: Vila-seca

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vila-seca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web