Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Jaciment de can Modolell de Cabrera de Mar ***

El jaciment de can Modolell, a la banda nord del poble de Cabrera de Mar i en el camí de Can Segarra en la bifurcació que mena vers la muntanya de Burriac, es troba a 190 m. sobre el nivell del mar, en una part elevada entre dues rieres, dominant la vall de Cabrera.

Cabrera de Mar - Jaciment de can Modolell
Cabrera de Mar - Jaciment de can Modolell


El jaciment va passar per vàries etapes. Les restes més antigues són uns murs de grans blocs de granit bastits en sec, d’època augustiana, i restes de paviment d’opus signinum amb decoració de rombes. Unes escales donaven a un vestíbul amb porta. En època de la dinastia dels Severs (finals segle II-inici segle III dC) es portà a terme una important remodelació de l’espai, construint-se una habitació semisoterrada o criptopòrtic, empedrat amb grans lloses i murs flaquejats per pilastres adossades. Fonts orals confirmen una construcció semicircular, fonament d’una exedra, relacionada amb la construcció desapareguda de damunt del criptopòrtic, de sostre voltat i parets pintades. En època baix imperial aquestes estructures es van terraplenar i només s’aprofità un mur, construint-se noves habitacions amb murs de tècnica menys acurada. En un moment tardoromà o altomedieval, sense respectar les estructures anteriors, s'emprà el lloc com a necròpolis. Finalment entre els segles IX i XII s'hi ubicà un camp de sitges de funcionalitat incerta.

Cabrera de Mar - Jaciment de can Modolell
Cabrera de Mar - Jaciment de can Modolell


Si en un principi es va pensar en una vil·la més, els treballs arqueològics continuats i l’aparició d’alguns materials apuntaven cap a una altra mena d’edifici. Seria una construcció important, tipus palau. Els testimonis epigràfics apunten cap a una propietat de la pròpia casa imperial en la què s’inclouria un temple consagrat a Mitra. Hi ha qui ha dit que era la conseqüència de romanitzar un culte ibèric de forta tradició local. Algun altre estudiós creu que es a més la substitució del propi lloc de culte ibèric dels poblats de muntanya per un altre de romà al pla i que per les restes epigràfiques abans de ser un centre de culte mitraic (segona meitat del segle I dC) ho havia estat de petites divinitats com Silvà o Neptú. En el baix imperi el jaciment va anar evolucionant fins que es va construir a la seva rodalia el temple de Sant Joan, perpetuant-se com un centre de culte, canviant únicament al llarg dels temps segons les creences.

Cabrera de Mar - Jaciment de can Modolell
Cabrera de Mar - Jaciment de can Modolell


Can Modolell és un important centre de culte a Mitra. Allí s'hi trobaren diversos elements significatius de la funció de temple o santuari: una ara sencera amb restes d'inscripció, una mesa d'ara esculturada amb iconografia mitraica, una àrula o exvot amb una llegenda mitraica, una àrula sense restes epigràfiques, una petita cama de bronze (exvot), dues plaques ansata de bronze epigrafiades, una pàtera d'ofrena de terra sigil·lada aretina, una possible coronació de pedestal amb epigrafia mitraica...

 
Curiositats
Mitra era un déu d'origen oriental que els soldats i funcionaris romans varen adoptar i divulgar arreu de l'Imperi Romà. Era una religió de caràcter mistèric, basada en principi en déu monoteista, lligat al sol, representat en una trinitat. El culte de Mitra anava lligat al sacrifici d’un toro que havia fet el deu, sortint blat de la columna vertebral del brau i vi de la seva sang. Les celebracions dels seguidors de Mitra es basaven en un banquet eucarístic basat en el pa i el vi, molt semblant a la religió cristiana. La religió mitraica prometia una perdurabilitat més enllà de la mort. Era una religió que competia amb el cristianisme, que a partir del segle III dC. s'introdueix a la Península Ibèrica. Tot i amb això, però, la religió mitraica no tingué tant d'èxit i vers el segle V dC. s'anà extingint afavorint a la religió cristiana.
Població: Cabrera de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cabrera de Mar - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web