Església de Sant Jaume

Calaf - Església de Sant Jaume

Calaf - Església de Sant Jaume
Calaf - Església de Sant Jaume

Calaf - Església parroquial de Sant Jaume
Calaf - Església parroquial de Sant Jaume

L’església parroquial, tancant per un dels extrems la plaça Gran, ocupa el mateix lloc on l’any 1356 s’erigí de la capella de sant Miquel, que amb els anys anà adquirint les funcions de parroquial en detriment de l’església del castell. Coincidint amb una època de creixement de la vila deguda a la producció de blat, que es pagava car i era un producte d’exportació, l’any 1603 s’iniciaren les obres de construcció de l’actual temple , que s’obrí al culte l’any 1636, malgrat que les obres continuaren fins el 1720. Es tracta d’un edifici renaixentista de tradició gòtica, amb certes semblances amb la parroquial de santa Maria d’Igualada, cobert amb volta de creueria, compost per una gran nau i capelles laterals obertes entre els contraforts. El portal, neogòtic, s’afegí el 1899. Sota el presbiteri, s’obre una cripta amb les restes de santa Calamanda, patrona de la població, finalitzada el 1649.

Calaf - Església parroquial de Sant Jaume
Calaf - Església parroquial de Sant Jaume

Són molt interessants els vitralls de l’església. A la part alta de l’absis hi trobem 7 (els descriurem d’esquerra a dreta) dedicats a diversos sants que a més de la seva figura presenten elements decoratius (els descriurem de dalt a baix com ho fa la parròquia de Calaf en un interessant fulletó): Sant Ramon Nonat (amb un Sagrat Cor amb espines, un templet amb àngel, l’escut dels mercedaris i una custòdia), Sant Miquel Arcàngel (amb el Copó amb hòstia, raïms i espigues, la cúpula d’una església, un escut amb l’olla i la campana de Núria i l’escut del bisbat de Barcelona), Santa Calamanda (amb els lliris de la virginitat i palmes del martiri, una corona amb àngells, l’escut de Barcelona i l’escut de Calaf), Sant Jaume Apòstol (amb l’escut de Castella-Lleó, la creu de Sant Jaume, l’escut de Calaf i un bastó amb carabasses i petxines), Sant Josep (amb una serra amb ribot i lliri, l’Esperit Sant en forma de colom i àngels, l’escut de Catalunya i una serra amb lliris), Santa Apol·lònia (amb l’anuell Pasqual, la cúpula d’una església, un escut amb un àngel i les tenalles amb un queixal i palma del martiri) i Sant Antoni de Pàdua (amb cor traspassat i flors, un templet amb àngel, l’escut de Montserrat i un llibre i lliri). També cal resenyar el vitrall de la cripta dedicat a Santa Calamanda i el de la capella dels Dolors amb un motiu eucarístic ja que a la capella hi ha la reserva de la Eucaristia.

Calaf - Església parroquial de Sant Jaume
Calaf - Església parroquial de Sant Jaume

A la nau central hi ha 5 vitralls per banda. A la dreta hi ha pasatges de l’Antic Testament; al centre, la creació; a la seva esquerra, les taules de la llei i l’Anyell Pasquali; a la seva dreta, l’evocació del profetisme amb el carro de foc d’Elies i la lira de David. A l’esquerra de la nau es representa al centre els pans i els peixos, símbol de Crist ; a la seva esquerra l’àliga (evangelista Joan), el toro (evangelista Lluc); a la seva dreta el lleó (evangelista Marc) i l’àngel (evangelista Mateu). També cal significar la magnífica rossassa.

Calaf - Església parroquial de Sant Jaume

 

Curiositats

El 1670, any en què es construí la façana presidida per una rosassa, s’iniciaren les obres de l’esvelt campanar octogonal d’estil barroc, de 52 m d’alçària -que ha esdevingut símbol inequívoc de Calaf-, i que no es va acabar fins l’any 1889.  

Visita

Visita lliure i exterior.
Per visites a l’interior cal sol·licitar-ho a la parròquia.
Tel. 93 869 85 40

 

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Calaf

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Calaf - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web