Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
Musiquem Lleida 2022

Casa Aldavert de Matadepera

Matadepera - Casa Aldavert
Matadepera - Casa Aldavert


La Casa Aldavert és una típica casa d’estiuejants promoguda per Pere Aldavert i Martorell, editor del diari La Renaixença, que el 1888 amb la seva família va començar a passar els estius a Matadepera, quan aquesta població únicament comptava amb 574 habitants.

Matadepera - Casa Aldavert
Matadepera - Casa Aldavert


El projecte de la casa va ser encarregat a Bonaventura Bassegoda , arquitecte i escriptor, i habitual col·laborador del diari. El 1890, quan els plànols ja estaven llestos, es va començar a edificar la casa amb la torre amb façana al carrer principal. Aquesta data quedà reflectida a la llinda de la porta amb la inscripció FOU FETA L’ANY 1890.

L'edifici, de planta i pis, és un exemple del modernisme d'arrel goticista de la darrera dècada del segle XIX, amb diversos elements d'interès com l'àliga , el rellotge de sol de l'any 1897 (calculat pel propi arquitecte), el pinacle i el drac de la cantonada.

La façana presenta una distribució simètrica , centrada per la porta a la planta i una obertura amb balcó amb balustrada al primer pis. Ambdues obertures es troben flanquejades per sengles finestrals, amb reixa a la planta baixa. La part més decorativa es concentra al pis superior i a la teulada, mentre que la planta baixa presenta una major austeritat.

Matadepera - Casa Aldavert
Matadepera - Casa Aldavert


Una línia de rajols de ceràmica de dos colors , col·locats de forma romboïdal, separen ambdós pisos. Motius florals decoren les obertures del pis superior. La teulada, d’ampli voladís sobre mènsules, és coronada per pinacles d’inspiració gòtica als vèrtexs i una línia de merlets. La torre, iniciada el 1890, no es va acabar fins el 1896. Aquell any s'hi va col·locar l'àliga quadribarrada, símbol de la Renaixença.

En aquesta casa hi va passar llargues estades l'amic de la família, el dramaturg i poeta Àngel Guimerà . Una placa a la façana rememora l’estada d’aquest insigne escriptor de les lletres catalanes en aquesta residencia, on precisament el 1909 va escriure la seva obra Maria Rosa . La casa es coneix també amb el nom de Casa d’Àngel Guimerà o Casa Jansana.

Matadepera - Casa Aldavert
Matadepera - Casa Aldavert 
Població: Matadepera

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Matadepera - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Adsmurai - Jornades Europees de Patrimoni 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web