Església de Sant Martí de Sorbet

L’origen de la parroquial de Sant Martí de Sorbet cal cercar-lo en una primitiva església romànica erigida al lloc de Cavall Sobirà, que juntament amb Cavall Jussà són els dos primitius nuclis habitats que van donar pas al poble de Viladecavalls. Aquest temple romànic original va ser consagrat l’abril de 1096 pel bisbe de Barcelona, Folc de Cardona, a instàncies del senyor de Sorbet, dins del terme de Sant Pere d’Ègara. La construcció del nou temple entre 1785 i 1797 provocà la pràctica desaparició de l’antiga capella romànica d’una sola nau, que ocupava l’espai de l’actual cor i caixa del campanar. Només es conserva el mur oest, amb una porta i una finestra tapiades.

Viladecavalls - Església de Sant Martí de Sorbet

L’actual edifici de Sant Martí de Sorbet és un edifici de planta basilical de tres naus, capçat per un absis poligonal al nord. La teulada, a dos nivells, té el carener perpendicular a la façana principal. El temple és arrebossat i les cobertes són de teula àrab. A l’interior, el temple presenta una nau central coberta amb una volta de canó amb llunetes als murs laterals dividida per arcs diafragmàtics, els quals es recolzen sobre una cornisa. A les llunetes, s'obren òculs amb els vitralls decorats amb els símbols dels evangelistes. Les naus laterals, de volta d’aresta, s'obren a la nau central mitjançant arcs de mig punt que arrenquen d'una cornisa que decora els pilars. En les naus laterals s'obren algunes fornícules on s'ubiquen imatges de sants. Als peus de la nau s'hi troba el cor i un rosetó amb vitralls. A l'altar major hi ha el Retaule de Sant Martí, de línies arquitectòniques, del mateix moment que es va construir l'església.
Viladecavalls - Església de Sant Martí de Sorbet
Viladecavalls - Església de Sant Martí de Sorbet

A finals del segle XIX, concretament el 1883, es començà a construir el cos del campanar, i no seria fins el 1922 quan es van col·locar les campanes i l’esfera del rellotge. El campanar està adossat a l'església com una prolongació de la façana. És de planta quadrada, amb els murs arrebossats i pintats de blanc. Presenta tres divisions diferenciades per motllures ornamentades per sota amb una sanefa d'arcuacions cegues. Tot el cos es troba rematat per merlets esglaonats. Al primer pis a la part frontal s'obre una porta d'accés al campanar. Al segon pis hi ha una finestra d'arc rodó i s'hi ubica el rellotge. Al mateix pis però a la cara lateral, hi ha una finestra tapiada d'arc rodó amb motllura exterior. All tercer pis hi ha finestres de la mateixa tipologia amb motllura superior que en la seva obertura s'hi troben suspeses les campanes.
Viladecavalls - Església de Sant Martí de Sorbet
Viladecavalls - Església de Sant Martí de Sorbet

A la part baixa de la façana principal s'obre la porta d'entrada precedida per una petita escalinata, una porta de llinda d’arc rebaixat amb pedres treballades i motllurades. A la part superior les pedres presenten un tractament ondulat i arrodonit als extrems. A la clau de l'arc hi ha un relleu de Sant Martí oferint la meitat de la seva capa a un pobre.
Viladecavalls - Església de Sant Martí de Sorbet

Marca la meitat de la façana una cornisa amb un gran ràfec i línia d'arquets cecs a sota. Per sobre hi ha una petita rosassa i, coronant la façana, es torna a trobar el motiu de la cornisa de molta volada amb uns arquets cecs decorant la part inferior. Per sobre de la cornisa es pot veure una creu de pedra. Entrant al temple, a mà dreta trobem el baptisteri, tancat per una reixa de ferro forjat. A la part inferior hi ha una sanefa decorativa en espiral. A la part superior, l'arcada rodona inscriu una decoració fistonejada per l'intradós. Cal destacar el monogrames de IHS (Jesús) i M (Maria) en dos cercles i dessota la data de 1867

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web