Santa Maria de Toudell

Viladecavalls - Santa Maria de Toudell

L’any 986 es cita ja el lloc de Toudell -l’alou de Toldello- com a pertanyent a Sant Cugat, però no seria fins l’any 1085 quan es cita per primera vegada l’església de Santa Maria de Toudell o Taudell en un document de donació. La data de la seva consagració es remunta a l’any 1112. Santa Maria de Toudell Va ser una de les parròquies que formaven el municipi de Sant Pere de Terrassa.
Viladecavalls - Santa Maria de Toudell

Santa Maria de Toudell està situada al costat de la masia de can Tries. L'edifici actual podria ser de començament del segle XII, època de la consagració que hem esmentat i que bé podria correspondre a la seva adquisició de la categoria de parròquia.  Consta d'una nau de planta rectangular, coberta amb volta de canó, un absis semicircular i un magnífic campanar de torre. La porta original, després tapiada, era a la façana de migdia. Es va substituir en època incerta per una porta adovellada, als peus de la nau.
Viladecavalls - Santa Maria de Toudell

L'element més destacat és el campanar, de planta quadrada, amb coberta piramidal. Originalment totes les finestres del dos pisos superiors eren geminades, però algunes han estat tapiades i altres modificades. Les dues que han pervingut conserven el mainell, amb capitell troncocònic. El campanar es comunica amb la masia per mitjà d'un passadís subterrani.
Viladecavalls - Santa Maria de Toudell

 

Població: Viladecavalls

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web