Les llacunes litorals, anomenades basses al delta, són extensions d’aigua salabrosa situades al llarg de la línia de costa i sempre a prop del mar. El procés de formació de les llacunes està lligat principalment a l’alt dinamisme litoral i fluvial del Delta. Les llacunes que són paral·leles a la línia de costa s’originen normalment a partir d’una badia, en la qual l’intercanvi d’aigua amb el mar va quedant progressivament restringit pel creixement d’una o més barres sorrenques, aquest seria el cas de llacunes com la de l’Encanyissada. En canvi, altres llacunes es disposen perpendicularment a la costa i, sovint, s’han format a partir d’una desembocadura o d’un canal mareal que han perdut funcionalitat com succeeix en els calaixos de Buda o la bassa de les Olles.
|
Flora
La llacuna de la Tancada presenta una vegetació lacustre i pròpia d’aigües més dolces en la seva part occidental, més allunyada del mar i amb aigües més dolces, en aquesta zona trobem espècies com el senill (Phragmites australis) i diferents macròfits com Potamogeton pectinatus i Ruppia cirrhosa que trobem a l’interior de la massa d’aigua. En les zones properes a la costa cerix una vegetació més pròpia d’ambients salins. És aquesta, gràcies a la major salinitat que a diferencia de l’Encanyissada i a trets generals, presenta la Tancada, la que ocupa unes extensions més grans i on podem trobar espècies interessants com el llimoniastre (Limonium sp), la cirialera vera (Arthrocnemum fruticosum), el salat (Atriplex portulacoides) o el jonc marí (Juncus maritimus).
Fauna
La ornitofauna de la llacuna és rica i diversa, hi podem trobar grans estols de fotxes (Fulica atra) i diferents espècies d’ànecs que hi passen l’hivern, mentre que a l’estiu es fàcil trobar les gavines corses (Larus audounii), fumarells (Chlidonia hybridus) i xatracs (Sterna sp) sobrevolant les seves aigües. Des del mirador que trobem al camí de Baladres no es rar que puguem observar un dels ocells més representatius del Delta de l’Ebre el flamenc (Phoenicopterus ruber). Pel que fa als peixos nombroses espècies d’aigües marines: orades (Sparus aurata), llenguados (Solea sp), llobarros (Dicentrarchus labrax), llises (Mugil sp) i anguiles (Anguilla anguilla) viuen a les seves aigües. Dins dels invertebrats poden destacar entre els aquàtics la gambeta (Palaeomonetes zariquiey) i entre els insectes terrestres papallones migradores com la papallona dels cards (Vanessa cardui) que visiten cada any la llacuna, i els odonats com Sympetrum fonscolombii o Crocothemis erythraea que presenten poblacions molt nombroses als mesos d’estiu.
Text extret de: amposta.cat
|