Mercat d'oficis del segle XIII per la Festa Major Barri de l'Hospital a Olesa de Bonesvalls

Propera edició: 13/10/2019

El Barri de l’Hospital d’Olesa de Bonesvalls celebra la seva Festa Major amb l'organització entre d'altres actes, d'un singular mercat i mostra d’oficis medievals el diumenge.

Olesa de Bonesvalls - Mercat d’Oficis del segle XIII
Olesa de Bonesvalls - Mercat d’Oficis del segle XIII


L’Hospital de Cervelló fou una institució que fundà Guillem II de Cervelló l’any 1262 , a peu de l’antic camí ral que comunicava Barcelona i Tarragona, a la difícil travessia del massís del Garraf, al seu pas per Olesa. La seva missió fou la de donar assistència als pobres, viatgers, pelegrins i frares mendicants i predicadors, tot habilitant un espai en el qual s’oferia acolliment passatger als vianants.

Testament del baró Guillem de Cervelló amb data de q uatre de les nones de juny de l’Any del Senyor, 1262 (7 de juny de 1262), entre d'altres aspectes, recull la fundació de l'Hospital: “…Per les injúries fetes per mi i pels meus pares i pels meus altres predecessors, que he succeït en l’heretat, vull i mano que es faci un Hospital en el terme d’Olesa de Begues , arran de la Via Pública, en el lloc anomenat “El Pèlag” d’Olesa, al qual l’Hospital assigno i dono el lloc d’Olesa, amb tots els seus termes, homes i dones, censos, usatges, agraris, semuràtic, servituds, drets de Balders, masos, habitatges, boscs, selves, garrigals, fustes, llenyes i llenyataires, i amb totes les altres cases aue allí tingui i degui tenir, de manera que les expressades coses no estiguin en el successiu sota la jurisdicció, el domini, ni la dependència del Castell de Cervelló, ni del seu domini, sinó que estiguin lliures i exemptes de tota jurisdicció i dependència del dit castell de Cervelló, i del seu domini…”

Tots rebien una lliura de pa i vi, oli, un plat caldejat i se´ls donava accés al foc i a escalfar-se, i lloc a la pallissa per dormir. Si estaven malalts, eren parteres o nadons, se´ls oferia llit, atenció, aliment i medi de transport a l’hospital de malalts més proper; si és menester se’ls matava una gallina i son portats a cavall a la part on van, abrigats amb un caputxó molt gran per abrigar-los en temps de fred, pluja o neus. En la fundació de l’Hospital van tenir gran influència sant Ramon de Penyafort, que consta com a marmessor especial al testament de Guillem de Cervelló i el propi rei Jaume I, el qual va donar la seva confirmació règia. És possible que fins i tot el 13 de març de 1264 amb motiu de l’obertura de l’Hospital ambdós personatges estiguessin presents.

Anys després, quan l’Hospital rebia unes dues-centes lliures de redits, d’entre els 400 i 600 pobres i religiosos que s’atenien mensualment a la institució, cal destacar la presència del rei Pere II el Gran el qual fou atès una nit a l’Hospital en caure malalt de febres.

L’Hospital va mantenir la seva funció al llarg de molts segles. Fins i tot es troben acolliments vers finals del segle XIX.

Olesa de Bonesvalls - Mercat d’Oficis del segle XIII
Olesa de Bonesvalls - Mercat d’Oficis del segle XIII


La programació preveu la presència de diverses activitats menestrals pròpies de les contrades catalanes de l'epoca i que fins fa relativament poc temps encara es mantenien actives. És una excel·lent oportunitat per gaudir del treball del ferrer, ceramista, elaboració de paper de barba, elaboració d'espelmes amb canya de riu, fosa de metalls... entes d'altres oficis medievals.


 

Espectacles

DISSABTE 13

16.00h. Campionat de Truc Mixte. Lloc: Plaça Fitó.

17:30 Plantada de gegants, a la Plaça del Pont.

18.30h. CERCAVILA pels carrers del barri, amb la participació dels Gegants d’Olesa, amb les colles convidades, els timbalers de la Colla de la Dragona de Roquetes i els Balls Populars d’Olesa.

20.45h. PREGÓ de Festa Major a càrrec d’en Joan Bertran, actor i model.

21.00h. XXII Mostra de Cuina Medieval, a càrrec dels fondistes  del poble.
Començarem amb un trinxat de botifarra i cansalada que ens servirà el Restaurant La Costa.
De segon, el Restaurant del centre Cívic ens cuinarà unes mandonguilles amb sípia.
Per postres, servirem dos plats (un a escollir): Poma farcida de crema i pa de pessic (elaborats per ambdós restaurants), tot acompanyat amb uns carquinyolis i un xarrupet de mistela de les nostres vinyes.
Per beure vi de la bodega i aigua del pou. Venda de tiquets a l’Ajuntament del 24 de setembre al 10 d’octubre ambdós inclosos (de 9 a 14h. o els dimarts de 17 a 19.30h). Preu: 11 euros. Carpa de la Plaça Fitó
Places limitades.

22.30h. CORREFOC i encesa de la traca de Festa Major, a càrrec de la Colla de Diables d’Olesa, acompanyats dels Ma-Cabres de Canyelles.

Tot seguit, en sessió a Olesa de Bonesvalls,  Adrià Ortega dj de Los 40.
 

DIUMENGE 14

A partir de les 10.00h. XVII Mercat d’Oficis del segle XIII.

Aquest any comptem amb la visita dels següents artesans: teixidora, llauner, baster, cisteller, ferrer, picapedrer, matalasser, terrisser.  

Fira d’artesans per tots els carrers del barri fins a les 19h.

Durant el matí hi haurà representacions de batalles medievals a càrrec de Les Hosts d’Sparagaria i El Legado del Norte, balls amb l’Esbart de Sarrià i una mostra d’aus rapinyaires per tot el barri.

12.00h. Missa a la Capella de Santa María.
En honor a Santa Marta. Cantarà la Coral l’Amistat de la Ràpita, a continuació oferiran un CONCERT.

14.00h. Paella que ens cuinarà el Restaurant Eusebio. Venda de tiquets a partir del dia 1 fins al 6 d’octubre, ambdós inclosos, a l’Ajuntament de 09 a 14h., el dimarts també a la tarda de 17 a 19.30h, i el mateix dia a la carpa de la Plaça Fitó de 12 a 14h.
Menú :

  • Amanida verda.
  • Arrossada mar i muntanya.
  • Postres: tarta massini.
  • Vi, aigua, gasosa i refrescos.         
  • Pa  i  cafè.
    Preu: 13 euros adult i infantil 8 euros.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

17:00h.  Espai lúdic medieval per a nens, amb activitats relacionades amb l’època medieval, pinta-cares photocall, etc. a càrrec de Les Hosts d’Sparagaria i després XOCOLATADA.

 

 

Des de quan
El mercat d'oficis s'organitza des de l'any 2001.

Centre informacio 1

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Olesa de Bonesvalls

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Olesa de Bonesvalls - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web