Casal català

Hostalets de Pierola, Els - Casal Català

Situat al carrer Isidre Vallès, fou construït entre 1924 i 1927 segons un projecte de Josep Goday Casals, arquitecte plenament integrat el el corrent Noucentista, per la Unió Regionalista Hostalenca. És un edifici de planta baixa amb diverses dependències destinades a l’ús social: cafè, saló-teatre,...A la façana cal mencionar els magnífics esgrafiats obra de Ferdinandus Serra i Sala, el millor esgrafiador català del nostre segle. Va néixer a Barcelona el 1905. Es dedicà al dibuix esgrafiat i escultura. Es formà a l’Acadèmia de les Arts de Barcelona amb el mestre Antoni Gelabert i Alart. Reconstruí els models escultòrics de la Casa dels Canonges a Barcelona i com a esgrafiador destaca la seva restauració dels esgrafiats de la casa del gremi de Velers a la Via Laietana de Barcelona, declarada monument nacional. Durant la Guerra Civil treballà a Martorell on es tractà amb Francesc Pujols. Va fer restaurar altres esgrafiats i rellotges de sol arreu de Catalunya. Sobresurten com a obres pròpies a Piera, la Casa Sastre; a Martorell, la casa de la Vila; a Vilanova i la Geltrú, Can salvador; a Barcelona interior de la Casa Cambó i a Valls, el jutjat, entre d’altres. Els esgrafiats del Casal els va fer l’any 1933, quan tenia uns 28 anys. Es va pagar per aquesta obra 1.752 ptes, amb la solera del teatre inclosa (com apunt de referència cal tenir present que per aquelles dates el jornal de llaurar-home i matxo es pagava a 17 ptes). El seu estil participa indiscutiblement del noucentisme i es basa en la tradició catalana de l’esgrafiat set-centista.

Curiositats

A la mateixa pàgina web del Casal se’ns informa que 10 de Maig de l’any 1918 un grup de veïns dels Hostalets va fundar la "Unió Regionalista Hostaletense", societat político-cultural que tenia entre altres, l’objectiu de lluitar per aconseguir la implantació de l’Autonomia a Catalunya.

 

Es disposava d’un petit local (Cal Batista, c/ Major,1), que comptava amb un café-bar i una petita sala. Atès el reduït espai, quan s’organitzaven actes i espectacles per la Festa Major s’havia de recórrer al lloguer d’un envelat, que es muntava on ara hi ha la plaça del Dr. Conde (la plaçeta).

 

Es feu així fins l’any 1925 en què mentre es representava a l’envelat "Terra Baixa", una forat tempesta obligà a suspendre l’acte. Quatre dels assistents, es varen refugiar a casa del Sr. Enric Cucurella, ara Ajuntament. Ell mateix, dos grans propietaris com el Sr. Joan Vallés, el Sr. Joan Subirats i el Sr. Casimir Orriols, que havia fet fortuna a Amèrica, en aquell moment van decidir finançar la construcció del que un any més tard seria el Casal Català. Bona part de la gent del poble participà treballant en les obres que començaren el Setembre de 1925 i acabaren per la Festa Major de l’any següent.

 

En aquell moment, l’arrelament de la societat al poble sembla ser que era força important, ja que sabem que comptava amb 153 socis familiars, és a dir, aproximadament la meitat de les famílies dels Hostalets.

 

Acabada la Guerra Civil, l’any 1939, el Casal hagué d´adoptar diferents noms: "Centro Recreativo de la Falange Española de las Jons" (1939), "Casino Nacional" (1940), "Centro Cultural Recreativo" (1958), abans de retornar al seu nom original l’any 1988.

 

 

 

 

Visita
Visita interior i exterior lliure

Diputació

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web