Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres d'Igualada ***

Visita Virtual ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres

Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres


Situada dins el terme del castell d’Òdena, apareix citada per primer cop l’any 1059. El monestir montserratí va servir aquesta església fins el segle XV, passant llavors a mans d’un beneficiat de santa Maria d’Igualada i després a l’ordre dels agustins i posteriorment als escolapis fins 1835. L’any 1858 recuperà el servei religiós fins a finals de segle.

Es tracta d’un temple romànic, d’una nau rectangular i un absis semicircular, amb dues portes d’arc de mig punt. La coberta original de la nau era de volta de canó, possiblement apuntat, i la de l’absis, de quart d’esfera. El segle XIV la porta de migdia va ser tapiada i la de ponent eixamplada i adovellada. El segle XV s’obrí de nou la porta de migdia i es tapià la de ponent, així com s’afegiren els contraforts, es construí el campanar d’espadanya i s’aixecà un porxó a la part superior, eliminant la volta de la nau, que fou substituïda per un sostre pla. Aquest porxo superior possiblement es tancà cap al 1632. El segle XVIII es va portar a terme l’última reforma, substituint el sostre pla del segle XV per una volta de rajoles i guix i es va aixecar una nova espadanya.

Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres
Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres

Entre 1993 i 1995 la Diputació de Barcelona portà a terme la restauració del monument restablint les estructures que l’han configurat al llarg del temps. La nova coberta segueix el model de les tradicionals fetes amb encavallades, bigues i llates de fusta, damunt les quals hi ha les teules, i els ràfecs recreen formes també autòctones. El porxo ha recuperat les obertures que tenia al segle XV al sud, però resten tancades a ponent com ho estaven al segle XVII. Aquesta zona s’ha fet accessible i es pot gaudir d’una magnífica vista de l’entorn. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres

Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres
Igualada - Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres 

Curiositats

Hi ha autors que identifiquen les esquerdes de l’absis, avui perfectament restaurades i la caiguda de la volta de la coberta original amb un terratrèmol del 2 de febrer de 1428 que va sacsejar aquesta zona de la Catalunya interior.

Fins l’any 1925 aquesta església estava situada dins del terme municipal d’Òdena, del qual es van segregar 600 hectàrees en favor d’Igualada, fruit de les gestions del General Pere Vives Vich, sots secretari de Foment del Directori Militar de Primo de Rivera.  

Població: Igualada

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Igualada - Ajuntament
On Menjar a Igualada (Restaurants)
Allotjaments a Igualada
Agenda Cultural Igualada
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web