Festa Major de Santa Magdalena a Esplugues de Llobregat

Propera edició: 22/07/2020

Festa Major de Santa Magdalena, la Festa Major petita d'Esplugues de Llobregat.

Fa molt temps, quan a Esplugues hi havia més camps que carrers, els camperols celebraven la festa de la collita a finals de juliol, fent-la coincidir amb la festivitat de la patrona de la ciutat, Santa Magdalena (22 de juliol). Passats els anys, i amb l’arribada del concepte de vacances, la celebració popular es va traslladar a fi nals de setembre, al voltant de la diada de Sant Mateu, el nostre copatró.

Esplugues de Llobregat - Festa Major de Santa Magdalena


Semblava que la ciutat havia perdut definitivament la Festa Major de Santa Magdalena fins que un grup de persones, que promovia la cultura catalana d’arrel popular i tradicional, va decidir emprendre el procés de recuperació de la festa. Es van restablir músiques i balls d’Esplugues, però també se’n van crear de nous, tot creant un corpus festiu genuïnament espluguí que fusionava tradició i modernitat.

Els balls propis de Santa Magdalena:

Ball de Nans
Va ser el primer ball d’arrel tradicional creat a Esplugues i per això es van recuperar els nans que sortien a la festa de la Plana. Els encarregats de ballar-lo són els capgrossos de la Colla de Geganters.

El Babau
Aquest ball, que apareix al Constumari Català de Joan Amades és un dels més emblemàtics de la festa, que ha arrelat amb força entre els espluguis i les espluguines. En va fer la coreografia per Carles Mas el 1989 i la balla l’Esbart Vila d’Esplugues i també es convida a la participació de tots els assistents. La seva corranda final ha esdevingut un crit de guerra festiu sobretot entre les entitats de cultura tradicional d’Esplugues.

Terra de Gegants
Marcel Casellas va composar aquesta sardana l’any 1990 en homenatge als geganters. Està inspirada en el contrapàs cerdà i en la melodia del ball dels mateixos gegants.

Ball de Gegants d'Esplugues
Les figures Mateu, Marta, el cavall Quim i la Caterina, creades a partir de mitjans dels anys 80, es mouen amb la música de gralles i timbals.

Ball de Bastons
La colla de bastoners interpreta aquest ball on el bastó n’és l’element principal i la música, composta per Isidor Vázquez , sona a través del flabiol, el tamborí o les gralles i els timbals.

Entrada a la plaça dels Castellers d'Esplugues
Es tracta d’una melodia que anuncia l’entrada de les colles castelleres a l’espai on aixecaran els castells. Primer alcen un pilar fora de la plaça amb un toc de castells i quan l’anxaneta fa l’aleta, avancen.

Ball del Ginjoler
Símbol de la transmissió de la cultura popular entre generacions, l’arbre ginjoler és el primer punt de referència d’aquesta celebració. Se li ret un especial homenatge amb el parlament a càrrec del constructor d’instruments Pau Orriols i amb totes les danses al seu voltant i en especial aquesta que porta el seu nom. Els encarregats de ballar-la són els membres de l’Esbart Vila d’Esplugues.

Ball parlat i versots de diables
Aquest ball posa el punt i final a la solemnitat dels actes anteriors i dóna pas a rialles i calbots per a tots els gustos. Els diables representen el diàleg entre Llucifer, la diablessa i l’arcàngel Sant Miquel, tot recitant els àcids i enginyosos versots, que recorden esdeveniments d’actualitat.

A més, es compten també els balls que s’interpreten en forma d’ofrena a la patrona: el Ball de Nans (1a part) i el Nou, interpretat pels capgrossos i els gegants, respectivament; el Ball d’Ofrena Rosa d’Abril, ballat per l’Esbart Vila d’Esplugues; i el Ball de l’Ofrena, de la Colla de Bastoners.

Esplugues de Llobregat - Festa Major de Santa Magdalena

Esplugues de Llobregat - Festa Major de Santa Magdalena


 

Consorci de Turisme

Diputació

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web