Ara Lleida Estiu 2020
Coneix i descobreix: Experiències per Catalunya
Sant Antoni de Vilamajor - Restaurant Can Llançà

Església parroquial de Santa Maria

L'actual església parroquial de Santa Maria, iniciada el segle XVII, substitueix una església anterior d'estil romànic. La primera data documental,  referida a l’any 1040 fa referència a la donació del bisbe Guislabert de la parròquia al capítol de la Seu de Barcelona. Les obres de l’edifici actual s’iniciaren l'any 1680, conservant alguna resta de l'anterior, però bàsicament es va construir al llarg del segle XVIII. Les obres, suspeses durant uns anys, es van reprendre el 1774. La portada té la data de 1781, data d’acabament de les obres. 

Llinars del Vallès - Església parroquial de Santa Maria

És un edifici d’una nau amb capelles laterals, de quatre trams de voltes de creueria amb les corresponents claus de volta. L’absis o presbiteri és poligonal (vuitavat), amb dos contraforts. El presbiteri presenta volta de creueria. Tot l’edifici és arrebossat i pintat amb una cornisa neoclàssica que ressegueix l’interior. Té un pòrtic amb arcs de mig punt, el sostre del qual està fet amb rajola manual de tons vermellosos, de construcció recent al seu davant. Conserva algunes peces d'orfebreria, tot i que algunes van desaparèixer durant la guerra civil de 1936. El Retaule Major daurat, amb la imatge de Santa Maria, és obra de l’escultor Frederic Marés.

Llinars del Vallès - Església parroquial de Santa Maria
Llinars del Vallès - Església parroquial de Santa Maria

Del temple romànic original únicament resten unes finestres molt transformades i alguns indicis a la part baixa del campanar. El campanar té tres cossos. El primer té elements romànics, encara que molt reformats. El segon i tercer cos són escairats, gairebé vuitavats. El segon cos, per a les campanes, té quatre arcs apuntats, de maó. El tercer, amb les esferes del rellotge, és coronat amb merlets en el vèrtex.

La façana principal és simètrica i coronada per una creu. Al centre de la façana hi ha una rosassa amb una estrella central de ferro i coure. Tota la façana té un perímetre de pedra de granit. La portalada és senzilla, amb arc rebaixat i unes lleus motllures. 

Llinars del Vallès - Església parroquial de Santa Maria
Llinars del Vallès - Església parroquial de Santa Maria

Adossada a l’església hi ha la rectoria, una petita edificació de planta quadrangular i coberta a dues vessants, de planta baixa i pis, amb contraforts a la part de darrera. Presenta obertures amb emmarcament de pedra. També les cantoneres són de pedra ben escairada. A la façana principal hi ha un portal de llinda amb decoració de rosetes a la llinda. A sobre, una finestra conopial esculturada dins una tipologia goticitzant. Una finestra lateral té decoració en els muntants i a la llinda. 

Llinars del Vallès - Església parroquial de Santa Maria

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Llinars del Vallès

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

On Menjar
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web