Ara Lleida Estiu 2020
Coneix i descobreix: Experiències per Catalunya
Sant Antoni de Vilamajor - Restaurant Can Llançà

La Torrassa

El nom de Torre del Moro li ve de què popularment s’ha dit que s’encenia un gran foc a la part alta de la torre per avisar als habitants de la contrada de la presència dels recaptadors del rei moro i tenir temps per amagar els bens sobre els quals pagaven els corresponents impostos.

Llinars del Vallès - La Torrassa

Des de 1999 la Torrassa  i la finca en que es troba eren propietat de l’empresa Àrids Garcia, els representants de la qual l’any 2009 van cedir la Torrassa a l’Ajuntament de Llinars del Vallès i un any després s’iniciaren les obres de restauració per evitar el deteriorament de la torre i facilitar la seva visita.  La restauració, inaugurada el 28 de març de 2011, consistí en enderrocar el sostre que hi havia, reomplir la part de baix i col·locar una escala de cargol que va des de la planta inferior romana fins a la primera planta medieval i reconstruir l’escala que ja hi havia i que portava a la part superior.

Llinars del Vallès - La Torrassa
Llinars del Vallès - La Torrassa

Les referències documentals de la Torrassa o Torre del Moro són quasi inexistents. Era una torre cilíndrica que presenta una base d'època romana republicana de 9 filades de grossos carreus encoixinats, utilitzant la tècnica de l’opus quadratum. A continuació, corresponent a un nivell medieval, el mur és de carreus de pedra d'una mida més reduïda i de forma més irregular. Per últim, hi ha un tercer moment constructiu amb parament de pedres irregulars lligades amb morter de calç i rajola moderna, que correspondria a les reformes portades a terme a començament del segle XX. Aquestes diferencies corresponen a diferents fases constructives. Hi ha diverses obertures. La principal és a ponent, gairebé a nivell del terra. A un nivell entremig hi ha altre obertura emmarcada per carreus de granit. A la part superior hi ha 4 obertures, una per banda, emmarcades per maó. 

Llinars del Vallès - La Torrassa
Llinars del Vallès - La Torrassa


L’any 1906 Francesc Teixidó, que va adquirir part de la finca de Can Puigvert i s’hi va construir un xalet, va convertir la Torrassa en pavelló de caçaaixecant la torre dos pisos més, el primer com a cuina i menjador, i el segon com a dormitoris. A mitjans del segle XX, però, va començar el procés d’abandonament de la torre, amb el conseqüent procés de degradació, fins que els anys 90 es va procedir a tapiar totes les seves obertures.

Llinars del Vallès - La Torrassa
Llinars del Vallès - La Torrassa

Llinars del Vallès - La Torrassa
Llinars del Vallès - La Torrassa

La Torrassa del Moro és una de les escasses torres de vigilància d’època romana que s’han conservat a Catalunya com la Tentellatge al Solsonès o la de Les Gunyoles a l’Alt Penedès. Es localitza en un dels enclavaments més elevats del parc Natural del Montnegre-Corredor, a l'extrem nord d'una petita plana que domina la depressió prelitoral. Aquesta torre es va construir durant la romanització del país per mantenir el control sobre el tram de la Via Augusta que travessava aquest territori.

Llinars del Vallès - La Torrassa
Llinars del Vallès - La Torrassa

Durant els anys 1994 i 1995 es realitzaren les primeres intervenció arqueològiques que consistiren en l'excavació i consolidació de la torre, documentant-se un hàbitat adossat a la torre amb un petit forn, tot plegat datat a mitjans segle XIV. A l'interior es van documentar quatre sitges retallades al substrat geològic i retallades entre elles i un túnel d’època moderna. Per últim, en l'extrem nord es documentà un petit hàbitat d'una sola estança, possiblement relacionat amb les reformes de 1906. 

Llinars del Vallès - La Torrassa

 

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Llinars del Vallès

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

On Menjar
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web