Ara Lleida Estiu 2020
Coneix i descobreix: Experiències per Catalunya
Sant Antoni de Vilamajor - Restaurant Can Llançà

Mas Bagà

Llinars del Vallès - Mas Bagà

La nova burgesia catalana apareguda amb la industrialització introduí una sèrie de valors nous que cercaven una identitat nacional, reivindicant la llengua, la cultura, les institucions i també una arquitectura nova, moltes vegades entroncada en un historicisme neomedieval que era el referent idealitzat de país lliure.

Llinars del Vallès - Mas Bagà
Llinars del Vallès - Mas Bagà

El Mas Bagà de Llinars del Vallès respira aquest aire nou d’arrels que s’endinsen en la nostra història. Es tracta d’un edifici aïllat, de planta baixa, pis i golfes amb una part central més elevada, coberta a dues vessants, que talla la coberta general, també a doble vessant, paral·lela a la façana de l’edifici. 

Llinars del Vallès - Mas Bagà
Llinars del Vallès - Mas Bagà (Masoveria)
Llinars del Vallès - Mas Bagà (Masoveria)

Les obertures de l’edifici, de caire historicista, recuperen el llenguatge de d’un gòtic tardà a la planta baixa i el primer pis, mentre que les golfes presenten galeries corregudes d’obertures rectangulars. La porta és d’arc de mig punt, mentre les finestres estan decorades amb un trencaaigües d’arc de cortineta, que al primer pis presenten decoracions vegetals de fulles als vèrtex. A la part central de l’arcada de la porta apareix l’escut de Catalunya emmarcat en un pergamí amb decoracions de fulles d’acant que l’envolten. A la façana a cada un dels nivells trobem tres obertures mentre que al lateral només són dues a la planta baixa i pis i una sola galeria a les golfes.

Enfront del decorativisme de l’habitatge noble, la masoveria presenta una arquitectura molt més simple, despullada de tots els refinaments, quedant així la casa dels masovers plenament diferenciada de la dels amos.

Llinars del Vallès - Mas Bagà (Capella de la Santíssima Trinitat)
Llinars del Vallès - Mas Bagà (Capella de la Santíssima Trinitat)
Llinars del Vallès - Mas Bagà (Capella de la Santíssima Trinitat)
Llinars del Vallès - Mas Bagà (Capella de la Santíssima Trinitat)


Completa el conjunt arquitectònic l’església neoromànica de la Santíssima Trinitat, litúrgicament depenent de Sant Cristòfol. Es tracta d’un edifici d’una nau, coberta a doble vessant, amb dues capelles a manera de transsepte i contraforts amb obertura que permeten circumval·lar l’església, capçada per un absis semicircular. Adossat a la façana per la banda dreta trobem un imponent campanar de torre prismàtica de secció quadrada amb coberta a quatre vessants. L’últim pis presenta dues obertures a cadascuna de les quatre cares. La porta del temple està precedida per un petit atri de dues arcades suportades sobre columnes llises amb base i capitells decorats. Per sobre de l’atri i sota el vèrtex de la teulada hi ha un ull de bou i sota el ràfec de la teulada una decoració d’arcuacions cegues.

 

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Llinars del Vallès

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

On Menjar
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web