Ermita de Sant Cristòfol de Santa Eulàlia de Ronçana ***

El primer document que fa referència a l’ermita romànica de Sant Cristòfol de Pallars o Sant Cristòfol de les Tempestes es remunta  a l’any 1194, quan es parla de la construcció d’un nou altar i de la participació d’Arnau de Vilar a l’obra. Aquesta notícia, d’una refecció ens deixa clar, doncs, que el temple es anterior a aquesta data.

Sembla ser que en el testament del rector Pere Serrallonga, de l'any 1357, actualment desaparegut, es feia constar l'acta de fundació. Està situada en una terrassa de l'actual urbanització Sant Cristòfol, a l'esquerra de la riera de Tenes, enlairada i ocupant l'extrem est del terme.

Santa Eulàlia de Ronçana - Ermita de Sant Cristòfol
Santa Eulàlia de Ronçana - Ermita de Sant Cristòfol


L’edifici, de planta de nau única, arrebossada a l'interior,  és cobert amb teulada a dues vessants. Presenta un absis semicircular, amb volta, i un altar de pedra. Té dues finestres esqueixades d'arc de mig punt, una al centre de l'absis i una al mur lateral. La façana té una porta adovellada d'arc de mig punt i a la part alta presenta un petit ull de bou. El capcer és triangular i sobrepassa una mica la teulada. El mateix passa a la capçalera. Els angles estan emmarcats per grans carreus.

Santa Eulàlia de Ronçana - Ermita de Sant Cristòfol
Santa Eulàlia de Ronçana - Ermita de Sant Cristòfol


L’actual edifici respon a la restauració portada a terme l’any 1966. L’obra original, però, al llarg dels segles greus havia sofert desperfectes i refeccions que n’havien desfigurat una mica la seva imatge. Al segle XV s’hagué de reconstruir després d’haver quedat gairebé enderrocada per les conseqüències d’un terratrèmol que va tenir lloc el 1457.

Per la descripció que es fa d’una visita pastoral portada a terme l’any 1756 sabem del mal estat en què es trobava la teulada i de la necessitat de intervenir a l’edifici.
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Santa Eulàlia de Ronçana - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web