Òdena - Anunci Bar Jordi

Església romànica de Sant Miquel

Òdena - Església romànica de Sant Miquel

El 1089 es va jurar sobre l’altar de Sant Miquel d’Òdena, capella situada dins del terme del castell d’Òdena, el testament del difunt Seniofred Adroer. El pas del temps no fou amic de Sant Miquel. Les visites pastorals de 1724 i 1732 donen indicis de la seva situació, en urgir-hi reparacions al teulat. Una tempesta desfermada el juliol de 1935 va destruir un campanar d’espadanya construït pocs anys abans. L’any 1936 Sant Miquel, sufragània de Sant Pere Apòstol del castell d’Òdena, fou profanada i incendiada. Fou restaurada definitivament sota iniciativa popular el 1976 i, s’obrí al culte de nou el 2 d’octubre de 1977.

Òdena - Església romànica de Sant Miquel
Òdena - Església romànica de Sant Miquel


És un edifici d’una sola culminat amb absis semicircular. A l’interior, al presbiteri que s’alça en un nivell superior que la resta de l’edifici, una fornícula construïda durant la restauració, allotja una imatge moderna de Sant Miquel. S’hi accedeix per una porta amb arc de mig punt adovellat, orientada a migdia. La restauració va retornar a l’edifici la seva original distribució, ressaltant el paraments exteriors llisos de les façanes i un fris d’arcuacions cegues, distribuïdes en grups de tres entre lesenes a l’absis. L’estat de conservació és excel·lent.

Curiositats
Òdena - Església romànica de Sant Miquel
Òdena - Església romànica de Sant Miquel


Com la major part d’esglésies romàniques de l’Anoia, l’orientació de l’església obeeix a criteris litúrgics però també climatològics. Així l’absis està orientat cap a llevant, vers la sortida del sol i la porta d’accés està situada a migdia per tal de protegir-se dels vents freds del nord i mantenir-se sempre sota la radiació solar durant tot el dia.
Visita
Visita lliure
Per accedir a l’interior cal demanar la clau a l’Ajuntament d’Òdena (93 801 74 34) o a la parròquia Sant Pere Apòstol (matí 93 805 80 00, tarda 93 803 46 43, migdia i vespres 93 803 06 20, 93 803 46 43)

Diputació

Població: Òdena

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Òdena - Ajuntament
On Menjar
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web