Plaça de les Fonts d'Olesa de Montserrat

Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts

La Plaça de les Fonts és el centre de la vila d'Olesa de Montserrat. En aquesta plaça hi trobem algunes de les cases més representatives del nucli històric de la vila (Cal Milà, Cal Bià, Ca l'Antiga o Cal Tasà) del segle XIX encara que alguna amb orígens anteriors.

Olesa és un dels Espais 1714. Aquests espais estan inclosos a la Ruta 1714, una proposta d’itinerai turístic i cultural pels monuments, les poblacions i els llocs més destacats de de Guerra de Successió a Catalunya. Els Espais 1714 són llocs històrics en els que van succeir episodis durant el conflicte. El plafó d’Olesa el trobem a una banda de la plaça informant dels dos consells de guerra de l’exèrcit austriacista que van tenir lloc a la població l’estiu de 1714 en l’intent de trencar el setge de Barcelona.
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts

La primera referència a les fonts de la plaça és del segle XVII (1693). Anterior a aquesta data no hi havia fonts sinó una gran bassa situada a l'actual Placeta de Joan Povill i Adserà anomenada la Bareia. Actualment hi ha l'Escola Povill, antiga Acadèmia Catalunya fundada pel Mestre en Gai Saber Joan Povill i Adserà, autor del text actual de les representacions de La Passió d'Olesa de Montserrat.
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts

L'any 1858 es dugué a terme la primera reforma que transformà tot l'espai erigint-se una font adossada a unes cases que eren al mig de la plaça. Aquesta font era coronada per l'escut de la vila i tenia set sortidors disposats en renglera, sis en forma de rostre femení i un en forma de dimoni. En aquesta mateixa font hi havia una làpida de marbre commemorativa de la seva construcció amb la data de 1858. A la font de l'any 1858, els brolladors en forma de cara femenina donaven aigua de la mina provinent del carrer Santa Oliva, d'aigua més càlida, mentre que l'aigua que sortia pel brollador en forma de cap de dimoni provenia de la mina de la font d'en Roure i era de temperatura més freda.
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts

L'any 1919 es van ensorrar les tres cases que ocupaven part de la plaça i s'hi va construir al bell mig una font monumental obra de l'arquitecte Josep Ros i Ros. Aquesta nova font, els brolladors de la qual sortien d’un pedestal quadrangular de pedra situat a un nivell inferior al terra de la plaça, estava rematada amb un fanal a la part superior i comptava amb vuit brolladors, sis en forma de rostre femení, un en forma de dimoni i un sortidor llis que servia perquè l'aigua brollés amb intensitat en cas d'abundant cabal. La font estava envoltada per uns bancs i per accedir-hi s'hi havia de baixar sis graons. L'any 1942 es van modificar els bancs que voltaven la font i es va substituir el fanal que rematava el brollador per un copó.
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts

L'actual font data dels anys noranta del segle XX. Es tracta d'un mur isolat i transversal fet amb carreus de pedra ben escairats. En una de les bandes hi trobem set sortidors d'aigua arrenglerats un al costat de l'altre; sis en forma d'angelet i el del mig en forma de dimoni. A sota, un bassal allargat recull l'aigua de tots ells.
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts
Olesa de Montserrat - Plaça de les Fonts

Destaquen en un racó els «Porxos de la Plaça», originaris del segle XIII-XIV, i que tindrien el seu origen en l'intent de fer una plaça porxada. Tres grans arcades suporten l'estructura composta de dos pisos de balcons i forment tres naus cap a l'interior de la planta baixa que precedeix l'entrada a la casa.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Olesa de Montserrat - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web