Òdena - Bar Jordi

Can Macià d'Òdena ***

Òdena - Can Macià


La finca apareix vinculada al segle XIII al nom de Moragues, sota el nom de mas Moragues. L'any 1363 Galda Moragues casà amb Jaume Rossinyol, i a partir d'aquest moment, el mas passa a denominar-se mas Rossinyol de Moragues. L'any 1470 Margarida Rossinyol estableix matrimoni amb Jaume Aguilera del mas Aguilera de la Costa. És a partir de la segona meitat del segle XV que el mas serà establert a Jaume Aguilera, però mantindrà el nom de mas Rossinyol de Moragues. L'any 1585, l'hereu Valentí contractà matrimoni amb Eulàlia Solà, i morí al cap de sis anys sense hereus. La propietat passà a mans del seu germà Jaume, home que mai serà un pagès de mas, fet que l'obligà a cercar ajuda al seu oncle Francesc Aguilera, establert al mas dels Aldorrells, el qual ja havia portat la direcció del mas durant la minoria d'edat del seu germà Valentí.

Òdena - Can Macià
 
Segons Xavier Jorba, "l'any 1592, la finca inicia un procés d'arrendament, de manera que fins l'any 1638 el mas passarà a mans d'arrendataris i masovers, amb el consegüent deteriorament de l'edifici i els seus annexos. L'any 1615, l'hereu Magí Aguilera morirà assassinat a Puigcerdà. L'any 1638 es ven a carta de gràcia el mas Rossinyol de Moragues a Macià Aguilera del mas de les Rovires, parent llunyà de la família. L'any 1653 es produeix la venda definitiva de la propietat. A partir d'aquest moment la finca serà coneguda com mas Aguilera del Pla. Els nous propietaris realitzen una gran expansió territorial del mas i també una política de compra a carta de gràcia de diferents masos".

Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià


Segons Josep-Vicenç Mestre "A partir del segle XIX la finca també serà anomenada Can Macià, per influència de l'hereu Macià Aguilera. L'any 1844, Josefa Aguilera contrau matrimoni amb Miquel Gibert. El seu fill, Joan Vives i Gibert, morí sense descendència, i la propietat passà a mans del seu nebot Josep Maria Bohigas Vives. El seu fill Fermí Bohigas morí sense descendència i la propietat va passar a mans dels seus dos nebots: Jordi i Josep Casanovas i Bohigas".

Can Macià està configurat pel cos principal de la casa pairal i un conjunt d'edificis annexos destinats a la producció de vins i caves, entre altres. Els magatzems, cellers i bodega, junt amb la casa senyorial, determinen un conjunt amb tres patis en el seu interior: un de central situat davant la façana principal de la casa, un a la banda sud definit pels antics cellers i l'habitatge del masover, i el tercer a la banda nord, definit per un magatzem i un cobert de factura més actual. Un barri tanca el conjunt i s'accedeix a cada pati a través d'un portal independent. Altres edificis de més nova construcció queden situats a redós d'aquest clos.

Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià

Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià


Sota la iniciativa de Joan Vives i Gibert, la finca va reorganitzar la seva estructura productiva per tal d’elaborar uns vins escumosos criats en cava, destinats a sortir al mercat el Nadal de 1936. Fins aleshores can Macià comercialitzava uns vins de taula sota les marques "Gran Ducal", "Ambar", "Sacro" i "Gurman". Joan Vives Gibert, va ser el promotor a partir de 1933 de l´elaboració de cava. Després de 1939 fou el seu nebot, Josep Ma. Bohigas Vives, qui va reiniciar l’elaboració, amb el nom de "Bohigas". A partir de 1973 Fermí Bohigas va especialitzar la cava per a l’elaboració de Brut i crea el prestigiós Brut Nature. Avui es continua elaborant un excel·lent cava i vi seguint criteris de tradició i modernitat. A can Macià, actualment es cultiven unes 60 hectàrees de vinya de les varietats Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Chardonnay per a obtenció de vins (blancs i negres) i caves de gran qualitat (semi sec, brut, brut nature, gran reserva, brut reserva i brut nature reserva) comercialitzats sota les marques can Macià i Bohigas. La finca disposa d’unes caves situades a 10 metres de profunditat i a una temperatura constant de 14º durant tot l'any.

Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià

Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià

Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià
Òdena - Can Macià 

Curiositats

El mas disposa d'una capella, dedicada a la Mare de Déu de la Mercè.

Òdena - Capella Mare de Déu de la Mercè
Òdena - Capella Mare de Déu de la Mercè


Entre d'altres també destaca el pont que creua el torrent de can Valls, l'embassament, la font, el xalet, un habitatge residencial contemporani, les instal·lacions per a l'elaboració del cava, el jardí i una gran sala destinada a banquets i celebracions.

L'embassament de can Macià
Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

Òdena - Embassament de Can Macià
Òdena - Embassament de Can Macià

Òdena - Embassament de Can Macià
Òdena - Embassament de Can Macià


L’embassament va ser construït l’any 1921 pels propietaris de Can Macià per tal d’autoabastar-se d’energia elèctrica. Possiblement una errada de disseny i la manca d'un curs d'aigua regular va deixar sense operativitat el pantà des dels seus inicis. El curs del torrent del Raval i dels altres dos torrents veïns, van ser conduïts cap a l’embassament, construint-hi una presa d’emmagatzematge destinada a retenir l’aigua per al seu ús regulat d’irrigació i generació elèctrica. En una placa de fang inserida en el paredat del mur del pont s'hi pot llegir: REFORMAT ABRIL 1960. B.C.F.A.D.S
 

La Font de can Macià

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

Òdena - Font de can Macià
Òdena - Font de can Macià

Òdena - Font de can Macià
Òdena - Font de can Macià


Els propietaris de can Macià també a inicis del segle XX realitzaren altres importants obres de millora de les condicions de la finca. El 1909, havien acondicionat la font, que encara avui en dia conserva l’empremta constructiva d’aquell moment en recerca del moviment modernista i, el 1929 van edificar el "xalet" en un turó proper al mateix embassament.

 

Població: Òdena

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Òdena - Ajuntament
On Menjar a Òdena (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web