Passeig de la Mestrança de Blanes i entorn

En aquest passeig mariner queda encara alguna mostra de les cases amb les quals els americanos van protagonitzar el desenvolupament de l'Eixample de mar de la vila, com Can Vieta, al número 88, residència de Josep Vieta i Llinàs, membre d'una nissaga de mestres d'aixa, emigrat a Cuba on va invertir en tramvies i un pròsper negoci d'ous a gran escala. Però també és un espai urbà caracteritzat per d’altres edificis i escultures. En aquella zona hi vivien i donaven classe varis mestres, d’aquí que el passeig s’anomeni actualment “de la Mestrança”.

Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança


La capella de Nostra Senyora de l’Esperança apareix ja citada amb aquest nom l’any 1657. Al començament era de petites dimensions i davant seu hi havia un porxo que a voltes va servir als jurats de Blanes per fer-hi les reunions reglamentàries. A la façana principal de l’edifici, trobem la porta adovellada d’entrada, d’arc escarser i dues finestres a banda i banda en forma d’ull de bou. L’acabat de la façana està resolt amb un estucat raspat, amb dibuixos i motius mariners (cavallets de mar, vaixell) a la porta i decorativo-florals als ulls de bou i a l’espadanya. El campanar d’espadanya es troba ubicat als peus de la nau i sobre el capcer de la façana, i consta d’un arc de mig punt amb coberta de vèrtex arrodonit i dues vessants acabades amb rajola de ceràmica.

360 graus ok

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança


Es tracta d’un edifici de nau única rectangular, dividida en tres trams per sengles arcs. Presenta absis semicircular, cobert amb cúpula de ¼ d’esfera i volta. La resta de la nau es troba coberta amb una estructura de bigues de fusta sobre una jàssera de fusta que descansa sobre els arcs de diafragma que arrenquen directament de las parets de tancament, un dels quals és d’arc ogival i l’altre de mig punt, ambdós rebaixats. L’absis és transformat en un cambril, que està dividit en dues plantes per un senzill forjat i es troba separat del presbiteri per un altar que conté dues fornícules, amb sant Elm o Telm i Sant Antoni abat. L’accés al cambril es fa a través de la sagristia i per mitjà d’unes escales es pot pujar a l’altell on hi ha la imatge de la Verge de l’Esperança. A l’interior de la capella trobem diverses ofrenes de vaixells en miniatura, com a símbol de la devoció que sentien els mariners envers el culte a la Mare de Déu de l’Esperança.

Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança
Blanes - Capella de Nostra Senyora de l'Esperança


L’any 1936, va ser profanada i feta servir de magatzem. Un cop acabada la Guerra Civil, els veïns van duu a terme unes reformes en la capella, i l’any 1940 es va restituir el culte, beneint-se la imatge de la Verge. La capella va ser restaurada pel cèlebre arquitecte Francesc Folguera.

Blanes - Casa Saladrigas
Blanes - Casa Saladrigas


L’empresari Manuel Saladrigas Freixa, industrial que tenia una fàbrica tèxtil al Poble Nou de Barcelona i estiuejava a Blanes va encarregar a l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble de Gaudí, la construcció del seu habitatge, la casa Saladrigas. L'edifici, construït entre 1926 i 1931 presenta façana a tres carrers i és de planta rectangular, amb tres pisos i golfes.

Blanes - Casa Saladrigas
Blanes - Casa Saladrigas


Destaquen els timpans que decoren les entrades principals, les balconades a les dues cantonades amb baranes de ferro forjat molt ben treballades i les cobertes a diferent nivell. Al tercer pis s'obren set finestres d’arc de mig punt. A la cantonada de mar, per sobre la balconada entre el primer i el segon pis, hi ha un rellotge de sol. A l’altra cantonada hi ha una estrella.

Blanes - Casa Saladrigas
Blanes - Casa Saladrigas
Blanes - Casa Saladrigas
Blanes - Casa Saladrigas


La casa va ser conservada per la filla de Manuel Saladrigas, Teresa, i va resistir a l’embat constructiu dels seixanta fins que fou protegida per l’Ajuntament als vuitanta i adquirida pel mateix Ajuntament a finals dels anys noranta. El 13 d’abril de 2003 es va inaugurar la restaurada Casa Saladrigas com a Sala d’exposicions municipal.

Blanes - Casa Saladrigas
Blanes - Casa Saladrigas


Del 2012 data l’escultura Treball de Formigues, una creació de l’artista colombià Julián Cerón Bolaños, lligat amb Blanes com a responsable d’una parada a la Fira d’Artesania del passeig de la Marina, que reprodueix en gran format una de les peces més característiques de la seva producció i que ven a la seva parada: una formiga.

L’escultura d’acer al carbó, instal·lada al passeig de Mar, que té una rèplica a Santiago de Cali (Colòmbia), pesa més d’una tona. El més laboriós és la tècnica per poder donar forma a aquesta espècie de fil continuat que mesura en total 250 metres de llargada. Foren necessàries 33 barres de 6 m de  llargada i 2’5 cm de diàmetre que es van anar soldant una a una.

Un mes i mig de feina amb la col·laboració desinteressada de molts amics que ajudaven en el difícil i complicat procés de creació fou el motiu pel qual l’escultura porta per nom “Treball de formigues” perquè ha estat l’esforç d’un gran nombre de persones el que la van fer possible.

Blanes - Escultura Treball de Formigues
Blanes - Escultura Treball de Formigues
Blanes - Escultura El Frare
Blanes - Escultura El Frare


Amb l’escultura en bronze El Frare, obra de l’artista reusenc Joan Rebull Torroja, l’any 1958 es commemorava el centenari de l’escriptor Joaquim Ruyra Oms, que havia passat la seva infantesa a Blanes. L’escultura representa el personatge de l’obra de Ruyra “Les coses benignes”, fra Sadurní dels Ocells.

Blanes, com tantes d’altres viles del nostre país, ha dedicat una escultura a la Sardana dansa pròpia de Catalunya. Així, l’any 1999 es va inaugurar al passeig de Mar, al costat de la platja, l’obra feta amb planxa de ferro de l’escultor local Francesc Ros i Portas, que mostra dues parelles de sardanistes.

Blanes - Escultura La Sardana
Blanes - Escultura La Sardana
Blanes - Monument a l'Avi Bagué
Blanes - Monument a l'Avi Bagué


El monument a l’avi Bagué en bronze de Sergi Ros Escobar de l’any 2001 és un homenatge a Josep Vieta Burcet (1788-1874), àlies l’avi Baguer, i pare de Josep Vieta Paset representant de la tercera generació de la més important nissaga de mestres d’aixa, conegut popularment com l’hereu Baguer, que entre 1830 i 1880 regentava la més important de les drassanes blanenques, que ocupava la platja enfront de l’ermita de l’Esperança el carrer de la Font.

La represa del comerç amb Amèrica a partir del decret de Carles III el 1778 comportà que la navegació a vela de la marina catalana visqués una època daurada com mai havia experimentat, principalment entre els anys 1830 i 1880, esperonada pel decret diferencial de bandera, que imposava aranzels força més elevats a les mercaderies importades per vaixells estrangers.

Les drassanes de Blanes en aquests anys van registrar una enorme activitat per construir els velers que encomanaven els comerciants i naviliers. L’arribada de troncs de pins, roures i avets procedents del Montseny i les Guilleries era continua per tal de donar l’abast i cobrir les necessitats de les tres grans drassanes que hi havia el 1867, a més de l’existència de petites drassanes.

Blanes - Passeig de la Mestrança
Blanes - Passeig de la Mestrança


Els monuments que ornen i expliquen el passat de la població de Blanes no són sempre obres destacades d’un autor reconegut. Aquest és el cas de dos elements característics del passat i present mariner de la vila, com són un canó i una àncora que han format part de tantes i tantes embarcacions, unes nascudes de les mans dels mestres d’aixa blanencs i d’altres formant part de l’intens trànsit marítim d’aquesta costa.

La quantitat dels vaixells construïts a les drassanes de Blanes des de l’any 1827 al 1864 fou realment espectacular: 224 embarcacions de rem, 257 vaixells de vela, 192 de creu amb un total de 673 naus. D’entre els vaixells construïts a  Blanes cal destacar  el vaixell “Gàndil” destinat a la neteja del port de Barcelona (1861) i una fragata de 720 tones matriculada a Barcelona i el “Remolcador Catalán”, un vaixell de gran potència (1864).


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Blanes - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web