Carrer Ample de Blanes

El carrer Ample és un dels principals carrers de la vila de Blanes, caracteritzat pel conjunt de cases senyorials que el configuren. De sempre ha estat un carrer cèntric i comercial, fet que explica que la planta baixa de moltes de les seves cases presentin adaptacions per espais comercials a banda del portal d’accés.

Blanes - Casa Ruyra
Blanes - Casa Ruyra
Blanes - Casa Ruyra
Blanes - Casa Ruyra


Al núm. 10 del carrer trobem Can Creus o Casa Ruyra, casa pairal d’aquesta família d’hisendats i terratinents del lloc. En aquesta casa visqué l’escriptor Joaquim Ruyra i Oms (1858-1939). Es tracta d’un edifici entre mitgeres. La planta baixa contempla espais comercials flanquejant l’entrada amb l’any 1759 a la llinda. El primer i segon pis presenten tres obertures rectangulars amb balcó. Al segon pis hi ha un rellotge de sol esgrafiat i pintat de color blanc. Al terrat hi ha una porxada que només ocupa dos dels tres cossos verticals de l’edifici.

Blanes - Carrer Ample
Blanes - Carrer Ample
Blanes - Carrer Ample
Blanes - Carrer Ample


Al núm. 11 trobem la Casa d’Oms, antiga casa senyorial d’aquesta família d’hisendats. Es tracta d'un conjunt de tres cases de cos de planta baixa i dos pisos, unides i tractades conjuntament. Les façanes del carrer Ample han estat modificades a nivell de planta baixa, mentre que conserven els elements originals a la resta (balcons en degradació conforme els pisos són més alts: de permòdols al primer pis i de llosana al segon). Destaca el treball de forja de la barana del balcó central del primer pis. 

Cal Miralbell, al núm.9, és un edifici de tres plantes i golfes entre mitgeres amb decoració d’esgrafiats als marges de les obertures de la façana. És una casa senyorial d’una família de reconeguts notaris i metges documentada des del segle XVIII.  Entre els balcons del primer pis trobem la inscripció esgrafiada següent: “IN MELIUS PROTRACTA” i “ANNO DOMINI MCMXLIX”, fruit de la restauració d’Isidre Puig el 1949. A la llinda d’una finestra hi ha una figura equina i la data 1623.

Adosada a l’anterior, al núm. 7, trobem Cal Balliu, un edifici entre mitgeres de planta baixa, dos pisos i golfes. La planta baixa té dues obertures, una amb llinda horitzontal i les restes d’un relleu escultòric amb un escut, i l’altra amb una arcada adovellada de mig punt. El primer pis té una obertura balconada i emmarcada amb llinda i muntants de pedra, sobre la qual hi ha un escut amb motius vegetals i una data. La planta baixa està adaptada al comerç.

Blanes - Capelleta de Sant Bonós i Sant Maximià
Blanes - Capelleta de Sant Bonós i Sant Maximià
Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica


Al núm. 20 trobem un conjunt de tres voltes que son la resta visible de les antigues voltes i porxos medievals d’aquest carrer. Les dues dels extrems estan a la planta baixa de dos habitatges, ocupats per comerços. L’arcada central, forma part d'un carrer, enllaça les cases per sobre del carrer d'en Gibert i continua amb un pòrtic. Aquesta última, que només és una arcada de dovelles de pedra, està coronada per una fornícula construïda, dedicada als sants locals Bonós i Maximià, amb dues palmes pintades al·lusives al seu martiri, el nom dels sants i la data de 1953.

Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica


Es tracta d’una font gòtica de planta octogonal amb tres nivells: l’inferior o de la piscina, el entral amb els brolladors i el superior adornat amb motius animals, medallons heràldics al·lusius a la família Cabrera i un teler en relleu. D’aquest nivell una cornisa esculpida que conté gàrgoles que combinen temàtica animal i humana  i una traceria gòtica d’ornament de tall vegetal, amb pinacles en els vuit punts cardinals de l’octògon. Al capdamunt s’aixeca la coberta piramidal octogonal, coronada amb un àngel.

Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica
Blanes - Font Gòtica


Durant el govern de la comtessa Violant de Prades la vila va experimentar un gran desenvolupament i progrés, reforçant-se les muralles amb torres de defensa als angles. Correspon també a aquest moment la font gòtica que va fer construir. El relleu d’un teler a la font fa pensar que en la construcció de la font va participar-hi el gremi tèxtil local. Durant l’edat mitjana fou important el gremi de paraires a la vila de Blanes.


 

Població: Blanes

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Blanes - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
FonTapa. Menja�t Gelida a tapes!
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web