Ara Lleida Estiu 2020

Església romànica de Sant Andreu de la Manresana

Prats de Rei, Els - Església de Sant Andreu de la Manresana
Prats de Rei, Els - Església de Sant Andreu de la Manresana

Prats de Rei, Els - Sant Andreu de la Manresana
Encara que esmentada l’any 1070 a l’acta de consagració de l’església de Santa Maria dels Prats de Rei i per tant originàriament romànica, l’edifici actual presenta una imatge més aviat barroca deguda a la refeta portada a terme als segles XVII i XVIII (en una cantonada exterior apareix la data 1699 i a la llinda de la portal principal la de 1769). És un edifici d’una sola nau coberta amb volta apuntada. En el seus murs destaquen diversos blocs de pedra amb decoracions vegetals i geomètriques.
Prats de Rei, Els - Sant Andreu de la Manresana


Al seu interior conserva el retaule barroc de Sant Andreu datat l’any 1715, de dos pisos, amb tres carrers a l’inferior i un de sol central, al superior; rematat per arquitectures barroques i florons. Al pis inferior apareixen, d’esquerra a dreta una imatge de Sant Cristòfol damunt un relleu que representa l’Anunciació a al Verge, Sant Andreu al carrer central damunt del Manifestador amb la data 1673 i Sant Sebastià damunt d’un relleu de l’Epifania o Adoració dels Reis. El pis superior està presidit per la Mare de Déu del Roser. Inicialment aquest temple exercí funcions de parroquial que aviat passaren a la parroquial dels Prats de Rei.

Prats de Rei, Els - Sant Andreu de la Manresana
Prats de Rei, Els - Sant Andreu de la Manresana

Prats de Rei, Els - Sant Andreu de la Manresana

Curiositats

En un dels laterals hi ha un altre petit retaule, possiblement d’origen renaixentista, presidit per una imatge moderna de Sant Agustí, flanquejat també per una altra imatge moderna de Sant Jaume i una de més antiga de la Verge. Està presidit a la part superior per un antic Crist Crucificat, de característiques renaixentistes.

A la propera masia de cal Sala es va instal·la el quarter general del mariscal comte Starhemberg, comandant suprem dels exèrcits aliats de l’arxiduc Carles d’Àustria, el qual es va enfrontar entre els dies 16 de setembre fins al 23 de desembre de l’any 1711, en el decurs de la guerra de Successió amb les forces del duc de Vendôme, comandant suprem de les forces borbòniques de Felip V.

Visita

Visita exterior i lliure.

Per accedir a l’interior cal demanar la clau a la casa veïna de cal Joan Roca o a la veïna de cal Sala (casa des d’on s’ofereix un servei de guia per visitar l’enton com la Manresana, els cups de cal Sala o la mateixa església de Sant Andreu).

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Els Prats de Rei

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web