Església parroquial de Santa Maria (s. XVII-XVIII)

Prats de Rei, Els - Església parroquial de Santa Maria
Prats de Rei, Els - Església parroquial de Santa Maria
L’actual temple barroc, construït entre 1685 i 1713, ocupa el lloc de la primitiva església, cedida l’any 945 pel bisbe de Vic al monestir de Santa Cecília de Montserrat. L’edifici, d’una sola nau amb dues sagristies -una de les quals conserva una porta que dona accés a un armari amb un escut datat l’any 1713 i una pica baptismal barroca- i sis capelles laterals per banda, una de les quals es va convertir en atri de la porta d’accés lateral, i una altra és la capella del Santíssim Sagrament que ha servit de panteó de la família Llobet, l’escut de la qual -un llop petit- es conserva damunt la porta d’una petita sagristia. En una de les capelles, sota el cor, es conserva el capitell original de la creu de terme que avui podem veure reproduït davant del Santuari de la Mare de Déu del Portal. L’antic altar barroc, obra de Joan Pons (1794), destruït durant la guerra civil de 1936, fou substituït por una imatge de l’Assumpció de Maria envoltada d’angelots; a la clau de la volta del presbiteri es conserva l’escut dels Prats de Rei. La façana principal d’un barroc molt auster presenta la porta d’entrada arquitrabada amb timpà rodó, una rosassa i un òcul. El campanar de base quadrada es converteix en octogonal a l’alçada de la coberta, essent coronat per una balustrada. El mur contraposat a la façana principal presenta dues finestres amb escuts del segle XVIII i una ornacina amb la Verge i el Nen.

Prats de Rei, Els - Santa Maria
Prats de Rei, Els - Santa Maria

L’any 1594 l’església parroquial de santa Maria dels Prats de Rei fou agregada a sant Joan del Laterà, una de les quatre basíliques jubilars de Roma.

Prats de Rei, Els - Santa Maria
Prats de Rei, Els - Santa Maria

Curiositats

Prats de Rei, Els - Santa Maria
Dins del temple parroquial, penjada damunt la porta de la sagristia, al cantó de l’epístola, cal destacar una esplèndida pintura a l’oli sobre tela procedent de les antigues portes d’un orgue de la segona meitat del segle XVII, amb la temàtica de l’Anunciació. La Mare de Déu la trobem agenollada sobre el replà d’unes escales, amb els braços oberts i amb senyal d’acceptació dels missatge de l’arcàngel Sant Gabriel. L’arcàngel es representa sobre núvols, tal com era habitual trobar-lo després del Concili de Trento. A la ma dreta porta uns lliris i amb l’altra ma senyala l’Esperit Sant per obra del qual s’encarnà a la Verge Maria.

Visita

Cal demanar la clau a la Rectoria dels Prats de Rei.
C/ Església, s/n. Tel. 93 869 82 92

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Els Prats de Rei

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Santa Fe del Penedès - Cava Forns Raventós
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web