Ara Lleida Estiu 2020

Conjunt epigràfic

Prats de Rei, Els - Conjunt epigràfic romà

A l’atri de la porta lateral de l’església parroquial de Santa Maria es conserven cinc làpides sepulcrals datades entre els segles I i III dC, una de les quals dedicada a Caius Annius Proculus és una reproducció de l’original conservat al Museu d’Arqueologia de Catalunya, on també es conserva una sisena làpida honorífica dedicada a l’emperador Maximià.
Aquest material epigràfic ens permet conèixer de primera mà alguna cosa del nom de la vila en època romana -Sigarra d’origen clarament indígena-, de la seva estructura jurídica, de la seva organització de govern i dels seus habitants. Sabem que tenia l’estatus de municipium, adscrit a la tribu Galeria, que probablement només gaudia del dret llatí i que assolí el dret de ciutadania sota el regnat de l’emperador August, fent un paral.lelisme amb la propera ciutat de Iesso (Guissona).

Prats de Rei, Els - Conjunt epigràfic


La làpida dedicada a l’emperador Maximià, que posteriorment es repicà seguint la damnatio memoriae està dedicada per l’ordo segarrensis, estructura de govern municipal composta per quatre persones (IIII viri = II Viri + dos edils) documentades en la dedicatòria sepulcral feta a Caio Vibio Luperco.
De l’onomàstica del conjunt epigràfic dels Prats de Rei es desprèn que eren ciutadans de condició lliure, és a dir del tot romans. D’entre les famílies representades en aquesta sèrie epigràfica destaca la dels Vibii, pertanyents a l’aristocràcia local. Caius Vibius Lupercus -magistrat del municipi de Sigarra-, casat amb Iunia Severina tingué un fill, Caius Vibius Latro, que per la seva situació personal i atret per les perspectives que oferia la capital sabem que realitzà una brillant carrera municipal a Tarraco (Tarragona) ocupant els càrrecs de questor, duumvir (II Vir), duumvir quinquennal i flamen (sacerdot del culte imperial) de la província d’Hispania Citerior.

Prats de Rei, Els - Conjunt epigràfic romà

Prats de Rei, Els - Cups del Rabassaret

Curiositats

Sembla que la gran dificultat que es plantegen els estudiosos és identificar el motiu pel qual va sorgir un municipi romà en aquest territori i evidentment, seguint la mentalitat romana, quines eren les seves vies de finançament i obtenció de recursos econòmics. És clar que un factor important és la situació geogràfica que en segles posteriors també va influir en el desenvolupament i importància dels Prats.

Si el visitant vol gaudir d’una visita més intensa i en recerca d’aquells racons més inèdits i fora del circuit més habitual pot apropar-se a un gran nombre de forats excavats a la roca que arreu d’aquest territori (veure Els Prats de Rei, Sant Pere Sallavinera o Veciana) s’escampen d’una forma singular i al mateix temps molt concentrada i que han estat catalogats possiblement amb encert com a eremitoris medievals; potser aquí podríem trobar la resposta. Qui sap si la zona dels Prats, a mig camí de les vies transhumants, de les carrerades que comunicaven la província tarraconense amb els Pirineus, eren espais de descans i d’aturada imprescindible per als ramats i els seus pastors els quals es refugiaven en aquests forats roquers, que feien les funcions de barraques de pastor però que permetien aprofitar-se temporada rera temporada sense efectuar gaire manteniment. Qui sap si era el lloc on havien de fer efectiu algun tipus d’impost fins ara indeterminat per l’ús dels prats o dels camins ramaders. Cal recordar que etimològicament Segarra vol dir simplement lloc en el qual es separa el ramat i Prats prové directament de les grans planures que hi ha a la zona dedicades a la pastura del bestiar.

Visita

Cal demanar la clau a la Rectoria dels Prats de Rei.
C. Església, s/n. Tel. 93 869 82 92

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Els Prats de Rei

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Moja - Cavas Hill
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web