Nucli antic

Dels carrers,  carregats d’història,  del nucli antic pararem esment en dos, per les característiques formals d’alguns dels seus edificis. El carrer del Pont situat a l'antic camí ral, continuació del carrer Major, el formen cases entre mitgeres, de planta baixa i un o dos pisos. A més de les cases conservades dels segles XVIII i XIX amb els portals dovellats o amb llindes, trobem cases de les primeres dècades del segle XX, amb alguns elements modernistes.

Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Rectoria
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Rectoria
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Rectoria
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Rectoria

L’aspecte que presenta la Rectoria respon a les reformes portades a terme a l’edifici a finals del segle XIX quan es bastí la galeria de quatre grans arcades de mig punt de la banda sud. Es tracta d’una casa unifamiliar entre mitgeres, de planta baixa i pis, separats per una franja horitzontal decorada amb motius florals. La façana principal presenta una composició simètrica i té esgrafiats amb motius florals.
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Torre Viader
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Torre Viader

La Torre Viader és una casa senyorial construïda el 1922 per l’arquitecte Joaquim Blanch Cairo seguint l’estètica noucentista. Es tracta d’un edifici de planta quadrada, que consta de planta baixa, pis i golfes, i cobert amb teulada a dues vessants. El tractament dels murs és arrebossat i pintat.

El frontis es composa segons tres eixos d'obertures d'arc de mig punt, on destaca una tribuna semicircular situada a l'eix central. Sobre d'aquesta hi ha una cornisa i un ràfec amb coberta de teules ceràmiques vidriades, des d'on arrenquen els capcers esglaonats que coronen cadascuna de les façanes. El capcer de la principal presenta la data de construcció, així com en cada extrem dues columnes amb capitells d'estil dòric sostenen travessers de fusta.

Aiguafreda - Nucli antic, Carrer Major, Can Queló
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer Major, Can Queló

Can Queló  deu el seu nom a Miquel Aregall, constructor inicial de l'edifici: Miquel> Miqueló>Queló. Després de la guerra de Successió la família Aregall, que havia vist com la seva masia havia estat saquejada i malmesa, decidí traslladar-se al poble, i  en un solar de la seva propietat, en ple carrer Major, hi bastiren un ampli i senyorial edifici, i també hi establiren un hostal, negoci molt lucratiu a peu del camí ral.

És un edifici de planta quadrangular que consta de planta baixa, pis i golfes, amb coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla de pedra. Al centre hi ha el portal d'arc de mig punt adovellat amb una orla a la clau inscrita: "MIQEL ARAGALL 1733".

Durant les guerres napoleòniques  s’hi va hostatjar el general Francesc Copons, que comandava l'exèrcit català. La casa va pertànyer a la nissaga Aregall fins a la mort el 1940 de Joan Aregall i Soler, quan va passar a la família Palmarola, l’última hereva de la qual, Pilar Palmarola i Aregall, fou la promotora de la residència que actualment acull la casa.

Aiguafreda - Nucli antic, Carrer Major
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer Major
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer Major, Can Cintet
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer Major, Can Cintet

Entre els segles XVI i XVIII, a redós d’una ferreria que ja existia el 1553 es van anar edificant un seguit de cases de planta baixa i de dos pisos, entre mitgeres, que configuraren la fesomia del carrer Major, emplaçat sobre l’antic camí ral. La seva història ha deixat empremtes, així encara es conserven alguns portals adovellats i amb llindes. Inscripcions com la de "PAV AVANCÓ 1675" o la data orlada de "1751" de Cal Cintet són testimonis del període de creixement d’aquest carrer.
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Can Franquesa
Aiguafreda - Nucli antic, Carrer del Pont, Can Franquesa

Edificis de línies més sòbries alguns, més reculats en el temps, com l’habitatge del número 40 del carrer del Pont i d’altres més en consonància amb els nous corrents i gustos imperants a principis del segle XX com Can Franquesa al mateix carrer dibuixen la fesomia del nucli antic d’Aiguafreda i ens transmeten la seva història.
Aiguafreda - Nucli antic
Aiguafreda - Nucli antic
Aiguafreda - Nucli antic
Aiguafreda - Nucli antic

Múltiples són les possibilitats que ens ofereix la nostra vista de copsar detalls i elements que ens parlen d’un passat i d’unes persones que a les seves cases hi deixaren el testimoni mut del seu feinejar diari com és el cas de la llinda on podem llegir: "AGUSTI BO/SCHS FARRER/17-90", inscripció flanquejada per imatges de eines i l’enclusa i el martell, pròpies de l’ofici del seu propietari.  

Diputació

Població: Aiguafreda

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web