Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Retaule de Santa Maria de Rubió ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º
360 graus ok

I TAMBÉ DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA VIRTUAL EN 360º


Rubió - Retaule de Santa Maria
Rubió - Retaule de Santa Maria
Rubió - Retaule de Santa Maria - Coronació de la Mare de Déu

El retaule de Rubió, de característiques formals italogòtiques, constitueix una de les peces pictòriques més importants del gòtic català. Estilísticament és una peça tres-centista. Al capdavall del retaule sembla llegir-se LXVII que podria correspondre a la data en que fou pintat, 1367, encara que els estudiosos, atribuint-lo a l’anomenat mestre de Rubió, deixeble de Ramon Destorrents, situen la seva factura més enllà de l’any 1380 sota el domini dels Boixadors. L’obra pintada al tremp sobre fusta consta de tres cossos verticals subdividits en tres pisos als laterals i dos al cos central. Entre el cos central i els laterals i entre aquests i el guardapols hi ha quatre muntants rematats per pinacles. El bancal original, a la part inferior del retaule, es conserva al Museu Episcopal de Vic.

Rubió - Retaule de Santa Maria - Anunciació
Rubió - Retaule de Santa Maria - Nativitat
Rubió - Retaule de Santa Maria - Epifania

Iconogràficament el retaule, està dedicat als goigs de la Mare de Déu, i conté set escenes de goig i set escenes de dolor. Les escenes de goig, descrites de dalt a baix, són: al cos lateral esquerre l’Anunciació coronada pel profeta Isaïes, la Nativitat i l’Epifania; al cos lateral dret la Resurrecció coronada pel profeta David, l’Ascensió i la Pentecosta; i a la part baixa del cos central la Coronació de la Verge. Les escenes de dolor són: a la predel·la o bancal i d’esquerra a dreta trobem la Oració a l’hort de Getsemaní, la Traició de Judes, l’Acusació de Jesús pels jueus, la Flagel.lació, el Via Crucis i la Pietat o davallament de la creu, i la Crucifixió a la part superior del cos central. En els muntants, sempre d’esquerra a dreta i de dalt a baix apareixen els Apòstols i Profetes, que alguns porten filactèries amb textos al·lusius a la seva persona: Pere, profeta David, profeta Isaïes, Pau, Joan, Andreu, Mateu, Judes Tadeu o Judes Iscariot, profeta Isaïes, profeta Salomó, profeta David, profeta David, Jaume fill del Zebedeu, Bartomeu, Lluc, Jaume fill d’Alfeu, profeta David, Marc, Judes Tadeu o Judes Iscariot, profeta Ezequiel. El guardapols presenta una decoració heràldica a base de roses de talla daurada que representen l’escut dels Boixadors, motiu que es repeteix al camper.

Rubió - Retaule de Santa Maria - Resurrecció
Rubió - Retaule de Santa Maria - L'Ascensió
Rubió - Retaule de Santa Maria - La Pentacosta

A principis del segle XVII es refeu l’església fent-la més gran i construint-hi un nou presbiteri. El retaule gòtic, però, continuà presidint el nou temple. No obstant la part central ocupada per la Coronació de la Verge fou pintada de blau marí amb estrelles i serví de fons a talla barroca i el bancal fou substituït per un altar esglaonat coronat per un manifestador.

Rubió - Retaule de Santa Maria - Oració hort de Getsemaní i Traició Judes
Rubió - Retaule de Santa Maria - Acusació de Jesús pels Jueus
Rubió - Retaule de Santa Maria - Via Crucis i Devallament de la Creu

Rubió - Retaule de Santa Maria - Crucifixió
Rubió - Retaule de Santa Maria
Rubió - Retaule de Santa Maria


 

Curiositats
El 1936 una colla d’estudiants de l’Ateneu Igualadí desmuntaren el retaule per tal de preservar-lo de la maltempsada. Un temps després el professor Joan Ainaud de Lasarte amb la finalitat de restaurar-lo l’ingressà als tallers del Museu d’Art Romànic de Barcelona, d’on, gràcies a les bones gestions de les autoritats comarcals i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, el retaule passà a ocupar el seu lloc d’origen. La predel·la és una reproducció feta posteriorment per l’escultor Emili Colom, el qual va incorporar alguns personatges que representen diversos tècnics que es van ocupar de la darrera restauració del recinte el 1989, que no apareixen evidentment a l’original que es conserva al Museu Episcopal de Vic; concretament a l’escena de la Pietat apareixen retratats l’arquitecte i l’aparellador que van dirigir les obres de restauració.
Visita

Per accedir a l’interior cal trucar a l’Ajuntament.
Telèfon 93 809 41 81
 
Població: Rubió

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Rubió - Ajuntament
On Menjar a Rubió (Restaurants)
On Dormir a Rubió (Hotels - Pensions - Allotjaments)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web