Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
Musiquem Lleida 2022

Casa Viader de Cardedeu ***

Cardedeu - Casa Viader

Habitatge amb una barreja de paràmetres arquitectònics i decoratius, amb uns esgrafiats grocs d’estil noucentista que destaquen especialment. Obra de l’arquitecte Raspall palesa una línia classicista però amb un regust més afrancesat com han qualificat alguns estudiosos. Constatem l’ús de signes característics de les seves obres més importants: esgrafiat, ceràmica, forja i vitralls,... 

Cardedeu - Casa Viader
Cardedeu - Casa Viader

Cardedeu - Casa Viader
Cardedeu - Casa Viader

Raspall va portar a terme una reforma en la qual va unir en un sol edifici tres habitatges entre mitgeres existents des del segle XVIII. A nivell decoratiu cal prestar atenció en els arrambadors ceràmics sobre el sòcol, les jardineres de les finestres i la barana de les terrasses. El pati conserva una molt interessant reixa de forja d’estil noucentista. En aquest tram es conserva un escut amb la inscripció Casa Viader-1922 –data de finalització de les obres.

Cardedeu - Casa Viader

Cardedeu - Casa Viader

A la façana principal trobem al damunt mateix de la porta d’entrada la data d’inici de les obres, 1917. També destaca la tanca de forja de l’accés dels vehicles que hom considera d’estil noucentista tot i que té un regust certament modernista encara.

Cardedeu - Casa Viader
Cardedeu - Casa Viader

Cardedeu - Casa Viader
Cardedeu - Casa Viader

Cardedeu - Casa ViaderText extret de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Urbanístic de Cardedeu (1995). Diputació de Barcelona. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local.

 

Curiositats

Les cases ocupaven les antigues possessions del Mas Cavaller, adquirides per Esteve Anglada el 1761. Més tard, van ser comprades, les cases i terres, per Marc Viader Bas, promotor de l’última reforma, durant el període 1917-1922.

Marc Viader va començar com empleat a la Granja Comas del carrer Xuclà de Barcelona, negoci que va regentar des de 1910. El seu caràcter emprenedor es va consolidar en ser membre fundador de l’empresa làctica Letona, de la qual es convertí en accionista majoritari. Va ser el creador de la beguda Cacaolat, malgrat fou patentada pel seu fill Joan Viader Roger el desembre de 1931. Es considera el primer batut de cacau fabricat de forma industrial d’arreu del món.

 
Població: Cardedeu

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cardedeu - Ajuntament
On Menjar a Cardedeu (Restaurants)
On Dormir - On Menjar a Cardedeu (Restaurants - Hotels - Pensions - Allotjaments)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Adsmurai - Jornades Europees de Patrimoni 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web