Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Creu de terme de Cardedeu

És una creu de terme ubicada en una base circular àmplia amb tres graons i sòcol quadrangular que conserva uns relleus esculpits en tres de les quatre cares: l’escut de la vila dins d’un rombe, un manat de cànem i la llegenda Colles Sta AS M. dient un parenostre i Ave Maria guanya 40 dies de perdó. Any 1679.

Cardedeu - Creu de Terme
Cardedeu - Creu de Terme

La columna és de base quadrada i un magnífic fust salomònic soldat a la base amb plom i un capitell corinti compost.

Cardedeu - Creu de Terme
Cardedeu - Creu de Terme

La creu és llatina, de braços lobulats. En una cara s’hi representa la Mare de Déu al centre i querubins als extrems; a l’altra hi ha la inscripció Coll de Santa Maria, que fa referència a l’emplaçament original, al coll del mateix nom.

Cardedeu - Creu de Terme

Tomàs Balvey en les seves notes al Dietari de 1895, creu que en enderrocar-se les muralles, suposadament a finals del segle XVII, i en acabar d’edificar-se el carrer riera, el terme de la vila s’estendria cap a ponent i que marcaria el límit de Santa Maria. En aquest coll és on es col·locaria la creu de pedra actual. Quan s'erigí assenyalava el començament del terme de Vilalba, que llavors formava municipi propi.

Cardedeu - Creu de Terme
Cardedeu - Creu de Terme

El 1896 l’Ajuntament, a instàncies d’un foraster, estava disposat a incloure en el pressupost de l’any següent 500 pessetes per fer un reixat de ferro per preservar-la. En els primers dies de la guerra civil (21 de juliol de 1936), la creu fou arrencada del capitell i trencada en bocins. Aquests, conservats per Romà Julià i Bonet, van tornar a ser reconstruïts pel picapedrer Josep Sabatés, i la creu va ser beneïda de nou el 29 de gener de 1941.

Després de patir diversos accidents, el juny de 2018 es va restituir amb una rèplica. L'original es conserva al Museu-Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu.

Cardedeu - Creu de Terme
Cardedeu - Creu de TermeText extret de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Urbanístic de Cardedeu (1995). Diputació de Barcelona. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local.

 

Curiositats

 

S’apunta la possibilitat que part de la construcció de la creu fos pagada pels feligresos que cultivaven cànem, raó per la qual hi hauria un manat de cànem esculpit a la base. El cànem, però, podria ser també una deixuplina, com atribut de la passió de Crist.

 

Població: Cardedeu

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cardedeu - Ajuntament
On Menjar a Cardedeu (Restaurants)
On Dormir - On Menjar a Cardedeu (Restaurants - Hotels - Pensions - Allotjaments)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web