Torre Amat de Cardedeu

Cardedeu - Torre Amat

El novembre de 1914 l’Ajuntament autoritza la construcció de la Torre Amat, un porjecte de l’arquitecte Ramon Puig Gairalt. Aquell any Joan Amat va modificar el projecte d’urbanització de la zona, variant les dimensions de les mansanes, i va projectar la Plaça amat, dissenyada pel mateix arquitecte.

Cardedeu - Torre Amat

Cardedeu - Torre Amat

La Torre ja estava acabada l’any 1915, moment que es construeixen les cavallerisses, destinades a serveis i estables –avui enderrocades-.

Cardedeu - Torre Amat

Cardedeu - Torre Amat

És una obra marcada pel classicisme d’un jove arquitecte acabat de sortir de la facultat. Destaca per la seva volumetria, per les cobertes de gust francès, pel conjunt ornamental de les façanes, per la solidesa de tots els seus elements i pel seu jardí, organitzat a l’entorn de la torre.. constitueix també una fita visual rellevant, en especial la seva torratxa, que s’ha incorporat al perfil de la vila.

Cardedeu - Torre Amat

Cardedeu - Torre Amat
Cardedeu - Torre Amat

És l’obra més representativa del monumentalisme de les torres burgeses de l’estiueig a Cardedeu.

Cardedeu - Torre Amat


Text extret de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Urbanístic de Cardedeu (1995). Diputació de Barcelona. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local.

 

Curiositats


El seu promotor, Joan Amat Sormaní, pertanyia a una important família de l’alta burgesia barcelonina. Va ser alcalde de Barcelona. La família Amat va ser de les primeres estiuejants a Cardedeu. Fou nomenat fill adoptiu de Cardedeu el 24 de gener de 1914, moment en que també s’acordà donar el seu nom a la nova plaça. Va morir el 18 de febrer de 1921.

Ramon Puig Gairalt fou l’arquitecte municipal de l’Hospitalet, ciutat on va redactar el Pla General (1928) i va projectar algunes obres públiques com el grup escolar “Francesc Macià”, el el Mercat de Collblanc. També és autor del Gratacels de Collblanc (1931-1933), la casa Pidelaserra (1932) a Barcelona o altres torres a Cardedeu mateix: Casa Campmajor (1915), Casa Cortés (1917), Casa Tey (1924) o l’antic Casino (1924). Va ser un arquitecte que va formar part d’una generació d’arquitectes d’esperit culte i esperit cosmopolita, que, com diu, Oriol Bohigas, va haver de lluitar entre els escadussers contactes amb l’avantguarda i la submissió a un retorn classicista.

 

Població: Cardedeu

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Cardedeu - Ajuntament
On Menjar a Cardedeu (Restaurants)
On Dormir - On Menjar a Cardedeu (Restaurants - Hotels - Pensions - Allotjaments)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web