Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçol

Aquesta casa està situada al rovell de l’ou del poble, a la plaça que porta el mateix nom. És una de les més vistoses, perquè la façana està pintada amb dibuixos molt elegants i originals. L’habitatge és antic, probablement es va aixecar al segle XVII. Però va ser al 1.800 quan els seus propietaris li van donar la imatge actual. Aleshores hi vivia el doctor Padrós i la casa es coneixia amb el nom d’aquesta família. Més endavant això va canviar. En aquest habitatge hi va néixer i morir Enric Prat de la Riba (1870-1917) eminent jurista i ideòleg del catalanisme conservador i catòlic. La família va donar la casa a la Generalitat perquè en fes memòria del llegat del polític. Se li va atorgar la consideració de monument històric-artístic i des de 1984 és un museu que depèn del Museu d’Història de Catalunya.

Enric Prat de la Riba va escriure pàgines importants de la historia de Catalunya. Va formar part de diversos grups polítics, però va ser des de la Lliga Regionalista on va exercir una intensa activitat política. Va participar en la redacció de Les Bases de Manresa, el 1892. I va ser un dels fundadors de La Veu de Catalunya, el 1899. L’any 1907 va ser escollit president de la Diputació de Barcelona, des d’on impulsà el projecte de la Mancomunitat de Catalunya. En va ser el primer president i va endegar una àmplia obra de modernització i millora del país. Eugeni d’Ors va qualificar Prat de la Riba com el “seny ordenador de Catalunya”.


Enric Prat de la Riba va passar la infantesa i part de l’adolescència en aquesta casa. Després, un cop casat, es va quedar a viure a Barcelona, a la Rambla Catalunya. Però la família tornava sovint a Castellterçol, a passar-hi tot l’estiu i les vacances de Nadal. I aquí al poble va morir, l’agost del 1917.


Per ampliar informació podeu consultar el web de la Casa museu Prat de la Riba.

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

La casa s’ha restaurat i ambientat per poder explicar la biografia del polític. El recorregut es basa en tres àmbits: els seus orígens d’ascendència pagesa i la seva família, la feina que va fer com a pensador i comunicador, i la seva obra de govern. La visita també serveix per conèixer com era una casa rural benestant de principis del segle XX.


L’habitatge s’estructura en dues plantes i golfes. La planta baixa consta d’un rebedor i passadís, decorats amb rajoles molt vistoses. També hi ha el menjador i la cuina, que conserva la cuina econòmica i una antiga llar de foc. Al fons del passadís hi ha una estança molt àmplia, que s’utilitza com a sala d’actes i exposicions. Des d’aquí s’accedeix al jardí, un racó molt agradable amb un pou, un brollador de pedra i un llorer centenari.


A la planta noble  trobem el dormitori on va néixer i morir el polític, el despatx que tenia a Barcelona, una sala amb un audiovisual sobre la seva vida i una sala dedicada a Enric Prat de la Riba i els seus col·laboradors, amb una galeria de retrats.

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

Castellterçol - Casa Museu Prat de la Riba

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellterçol - Ajuntament
On Menjar a Castellterçol (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web